Index Vakbarát Hírportál

Rugalmasabbá teszik az uniós költségvetést

2017. április 3., hétfő 21:18

A hétéves keretköltségvetésen változtatnak a félidei felülvizsgálatával.

Rugalmasabbnak kell lennie az EU többéves pénzügyi keretének, és jobban kell alkalmazkodnia a hirtelen jött változásokhoz - vélik európai parlamenti képviselők. Nemrég előzetes megállapodást kötöttek a tagállamokkal, amely lehetőséget ad rá, hogy az EU változtasson a hosszú távú költségvetésen például a migrációs válság súlyosbodása, egy nem várt biztonsági probléma vagy természeti katasztrófa esetén. A képviselők szerdán döntenek a megállapodásról.

A többéves pénzügyi keret az EU hosszú távú költségvetése. Ez határozza meg, hogy 2014–2020 között mennyi pénzt költsön az EU agrárpolitikára, a szegényebb régiók támogatására vagy éppen külpolitikára. Egy hét éves időszakra meghatározott keret azonban megnehezíti, hogy az EU hatékonyan válaszoljon és forrásokat biztosítson a felmerülő, nem várt problémákra, ezért az EP 2013-ban jóváhagyta a hosszú távú költségvetést, elérte, hogy a ciklus félidejénél felülvizsgálják a terveket.

A felülvizsgálatkor kialkudott megállapodást nemrég jóváhagyta az EP költségvetési szakbizottsága, most pedig a plenáris ülés elé kerül, hogy a képviselők vitázzanak és szavazzanak róla.

Jan Olbrycht témafelelős elmondta, hogy a változtatásoknak köszönhetően a többéves pénzügyi keret rugalmasabb lesz, így például a tagállamok nagyobb összeggel is hozzájárulhatnak, ha egy problémát uniós szinten szeretnének kezelni.

„Eltérés van az akár a migráció, a biztonság, a beruházások, vagy a fiatalok támogatására beharangozott lépések és az ezekre a területekre rendelkezésre álló kis pénzügyi forrás között” - mondta a változtatások indoklásaként Isabelle Thomas témafelelős.

Az EP-képviselők emellett támogatják a Bizottság javaslatát, amely a többéves pénzügyi keretet változásai nyomán keletkező mintegy hatmilliárd eurót a migrációs válság kezelésére, a biztonság növelésére, gazdasági növekedésre és munkahelyteremtésre fordítaná.

(Európai Parlament)

Rovatok