Index Vakbarát Hírportál

Biztonságban a magyar EU-támogatások

2017. április 5., szerda 14:57

Az előzetesen felröppent hírekkel ellentétben a hétéves költségvetés felülvizsgálatakor nem vágják meg a kifizetéseket.

Az Európai Parlament mai ülése megszavazta a 2014-2020 közötti pénzügyi keret felülvizsgálati javaslatát. Ez hatmilliárd euróval növeli a közös kasszát és megerősíti a tagállamoknak – így Magyarországnak is – korábban megítélt kohéziós és agrárpénzeket.

Az EP állásfoglalása szerint a jelenlegi hétéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatát mielőbb le kell zárni, azaz a tagállamok képviselőből álló Tanács kompromisszumához az Európai Parlamentnek a legrövidebb időn belül hozzá kell járulnia.

Korábban felröppent, hogy a felülvizsgálattal megvágnák a keleti tagállamok támogatási fejlesztéseit, de erre már akkor se látott sok esélyt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, a költségvetési bizottság tagja.

Szerinte Magyarországnak két okból is kulcsfontosságú a mostani alku: a Tanács megerősítette, hogy a kohéziós-, agrár- és vidékfejlesztési pénzek, azaz a tagállamoknak korábban megítélt források csökkentése kizárt a felülvizsgálatban. A képviselő úgy látja, sikerült elérni, hogy az Orbán-kormány által kiharcolt uniós források nem csökkenthetnek és biztosítottak a magyar gazdák támogatásai.

A többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálata segíthet abban is, hogy elkerüljék a korábbi hétéves kerettervben kialakult likviditási válságot, amikor az Európai Bizottság nem tudta kifizetni a tagállamoknak a megvalósított projektek után benyújtott számlákat. A tanácsi megállapodás megfelelő garanciát jelenthet: a már futó felzárkóztatási programok és az agrártámogatások kifizetéseire lesz elegendő forrás az éves költségvetésekben.

(Európai Néppárt - Fidesz)

Rovatok