Index Vakbarát Hírportál

Brexit: a britek rendezzék a számlát

2017. április 5., szerda 13:03

Az Európai Bizottság főtárgyalója kivasalná a britekből a pénzt, amit 2020-ig bevállaltak az uniós költségvetésből.

Az lenne a létező legrosszabb, ha megállapodás nélkül szűnne meg az Egyesült Királyság uniós tagsága, ez rendkívül káros lenne minden félnek - emelte ki Jean-Claude Juncker.

Az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) szerdai strasbourgi plenáris ülésén az EU-ban maradó huszonhét tagállam egységének fontosságát hangsúlyozta, Úgy látta, a feleknek „nyílt és barátságos szellemben” kell egyeztetniük, de Londonnak

még a legjobb forgatókönyvnél sem lehetnek annyira kedvezőek az esetleges megállapodás feltételei, mint az uniós tagságéi voltak.

Csak azután kezdődhetnek meg a tárgyalások a jövőbeli kapcsolat feltételeiről, miután sikerült megegyezni a távozás kérdéseiről (a britek egyszerre tárgyalnának).

Michel Barnier, az Európai Bizottság által kinevezett brexit-ügyi főtárgyalója elmondta, nincs olyan forgatókönyv, hogy megállapodás nélkül záruljon a kiválási folyamat. A sikeres tárgyalásoknak három feltétele van: a huszonhetek egységének megőrzése, a bizonytalanság eloszlatása, amelybe beletartozik a folytonosság és a kölcsönösség, valamint az, hogy a felek a megfelelő sorrendben végezzék el a feladatokat.

Hozzátette, az Egyesült Királyságnak a kilépést követően is teljesítenie kell majd a közösséggel szemben fennálló pénzügyi kötelezettségeit, de ez nem egyfajta büntetés, mindössze arról van szó, hogy

a szigetországnak „rendeznie kell a számlát”.

Ezzel arra utalt, hogy ugyan a britek alapesetben 2019. március végére elhagyják az EU-t, a hétéves költségvetésben 2020-ig vannak kötelezettségvállalásaik.

(Európai Parlament)

Rovatok