Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz pártcsaládjából is felszólaltak Orbán politikája ellen

2017. április 5., szerda 17:17 | aznap frissítve

Öt európai parlamenti frakció képviselői közösen ítélték el Orbán Viktor és a Fidesz politikáját a magyarországi emberi jogi helyzetről és a civil szervezeteket érintő új rendeletről tartott sajtótájékoztatón szerdán Strasbourgban. Köztük volt a Fidesz saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak (EPP) az egyik politikusa is, majd a néppárti frakcióvezető a CEU-törvény vizsgálatát sürgette.

A Fidesz saját frakciójából is felszólalt egy képviselő Orbán Viktor politikája ellen az Európai Parlamentben.

Roza Thun lengyel néppárti EP-képviselő szerint nem lehet csendben maradni akkor, amikor ki kellene fejezni a szolidaritást mindazokkal, akik egyre nehezebb körülmények között küzdenek a civil szervezetek és intézmények megmaradásáért, írta az MTI. Az uniós parlament néppárti frakciójának jobban meg kell becsülnie az uniós értékeket és nem csukhatja be a szemét a Magyarországon jelentkező problémákkal kapcsolatban – tette hozzá.

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője a Twitterén nyilatkozott röviden. Azt írta szerda este: „A gondolat, a kutatás és a szólás szabadsága alapvető részei az európai identitásunknak. Az EPP frakciója felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a magyar oktatási törvényt. Az EU-nak egy komoly, független értékelésre van szüksége, nem pártpolitikai vitákra. Amint a Bizottság véleményt alkot, elvárjuk a magyar kormánytól, hogy ahhoz tartsa magát.”

Freedom of thinking, research and speech are essential for our European identity. @EPPGroup will defend this at any cost. #CEU

— Manfred Weber (@ManfredWeber) April 5, 2017

.@EPPGroup demands @EU_Commission to assess HU Education law. EU needs an independent serious evaluation rather than party political debates

— Manfred Weber (@ManfredWeber) April 5, 2017

Once the @EU_Commission has come to an assessment, we expect the Hungarian Government to comply with it. #CEU

— Manfred Weber (@ManfredWeber) April 5, 2017

Az Európai Néppárt elnöke, a francia Joseph Daul egyelőre nem szeretett volna nyilatkozni az ügyben az EUrologusnak, amikor szerdán reggel felvettük a kapcsolatot az irodájával. A pártcsalád egyik szóvivője azt mondta, sok megkeresést kaptak már, de egyelőre közös álláspontot nem adnak ki, még informálódnak a kedden jóváhagyott magyar felsőoktatási törvényről és a többi tervezett jogszabályról.

Nem a magyar polgárok ellen irányul a kritika  

„Meg kell állítani Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök darabonként adja el a magyar demokrácia alapköveit” – jelentette ki a szerdai sajtótájékoztatón Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (S&D) vezetője.

Kiemelte, Orbán Viktor és pártja ellen irányul minden kritika, nem a magyar polgárok ellen. Véleménye szerint az uniós parlament néppárti frakciójának ki kell állnia a szabadság, a demokrácia, az oktatás és a magyar kultúra mellett.

Sophie in 't Veld holland liberális EP-képviselő elmondta, Orbán Viktor szívesen tetszeleg az áldozat szerepében, amikor személyét, vagy kormányát Brüsszelben kritika éri. Aláhúzta: „nem Orbán Viktor, hanem egyedül a magyar emberek az áldozatok, akiktől megtagadják a jó oktatásban való részvételt, az akadémiai szabadságot, hozzáférést a szabad médiához és a civil szervezetekhez.”

Véleménye szerint az uniós parlament néppárti frakciójának nem szabadna védelmébe venni a magyar miniszterelnököt, hanem fel kellene lépnie ellene. Továbbá szükségesnek nevezte az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást megindítását Magyarország ellen az előremutató és mély párbeszéd érdekében.

Gabriele Zimmer, az Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal frakcióvezetője felszólalásában kijelentette, nem fogadható el, hogy Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja budapesti látogatását követően nem emelte fel szavát az emberi jogok romló magyarországi helyzete miatt. Elfogathatatlannak nevezte azt is, hogy a migránsok jogait jelentős mértékben korlátozó magyar intézkedésekre az uniónak nincsenek válaszai. Az uniós intézményeknek és az néppárti frakciónak állást kell foglalnia az ügyben – húzta alá.

Ska Keller zöldpárti politikus, európai parlamenti képviselő a magyar nemzeti konzultációról beszélve kijelentette, nem Brüsszelt, hanem Orbán Viktort kell megállítani.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában elmondta, az Európai Parlament képviselőcsoportjainak rendhagyó strasbourgi kiállása világossá tette, hogy „az illiberális magyar kormány immár visszafordíthatatlanul letért a demokrácia útjáról.”

Kijelentette, „az Európai Néppárt szégyene”, ha továbbra is megtűri soraiban Orbán Viktort. Az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja, amely nemrég kötött Európa-párti koalíciót a liberálisokkal, „nem tűrheti tovább a Fidesz erőszakos ámokfutását” – fogalmazott a képviselő.

Fidesz: ne mások döntsenek helyettünk

A Fidesz-KDNP európai parlamenti küldöttsége közleményben reagált. Visszautasítják, hogy politikusok Brüsszelből és Strasbourgból akarják megmondani, mit tegyenek a magyar emberek. „Mi a magunk útját járjuk; ne mások döntsenek helyettünk az energiaárakról, az adókról, a felsőoktatás szabályozásáról, a munkahelyteremtés támogatásáról, vagy éppen arról, hogy kikkel éljünk együtt saját hazánkban.”

„A magyar kormánynak épp a maihoz hasonló brüsszeli és strasbourgi politikai támadások miatt van szüksége arra, hogy minél több magyar elmondhassa a véleményét a fenti kérdésekben – szögezik le. – Ennek egyik eszköze a héten elindított nemzeti konzultáció. A kormány csak akkor tudja sikeresen képviselni a magyar érdekeket Brüsszelben, ha maga mögött érzi az állampolgárok támogatását.”

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok