Index Vakbarát Hírportál

Összefogással kezelné az EP a migrációt

2017. április 6., csütörtök 07:04

Az EU adjon testre szabott segítséget az egyes országoknak a migráció megállításában, de ne ösztönözze azokat erőszakra, kérte az Európai Parlament.

Többoldalú és átfogó intézkedésekre van szükség a világméretű, számos áldozatot követelő migrációs hullám kezelésére az Európai Parlament szerint.

A képviselők a szerdán elfogadott menekült- és a migrációügyi jelentésükben leszögezték, a nemzetközi migráció nemzetközi összefogást, szorosabb együttműködést igényel az uniós intézmények, az ENSZ, a fejlesztési bankok és a helyi szervezetek között.

Valódi, emberi jogi normákon alapuló közös európai migrációs politika kialakítására van szükség, amelyet a tagállamok közötti szolidaritás elve biztosít.

A képviselők úgy látták, hogy nem elég átláthatóak az Európai Unió, valamint Libanon és Jordánia közötti együttműködési megállapodás részletei, ráadásul ezeket várhatóan csak sokára fogadják el. Az EU-nak testre szabottan kellene segítséget nyújtani az egyes országoknak a migráció megállításában de nem szabad arra ösztönöznie a harmadik országokat, hogy az együttműködés közben erőszakkal térítsék el a migránsokat attól, hogy Európa felé induljanak.

Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő a közleményében kijelentette: a menekültválságot csak helyben lehet megoldani, Európának az elvándorlás megakadályozása érdekében helyben kell segítséget nyújtania az emberhez méltó életfeltételek megteremtésével.

Véleménye szerint az elmúlt évek tragikus eseményei után az Európai Uniónak alapvetően változtatnia kell eddigi politikáján. A menekültek nem lehetnek az európai önzés áldozatai, akiket másodrangú állampolgárként az európai munkaerőhiány pótlására kívánnak felhasználni, fogalmazott a politikus.

(MTI)

Rovatok