Index Vakbarát Hírportál

Brexit, CEU és szilikonmellek Strasbourgban

2017. április 9., vasárnap 15:32

Elég változatosra sikerült az Európai Parlament heti plenáris ülése.

Az EP-képviselők döntő többsége támogatta azt a határozati javaslatot, amely az Egyesült Királyság kilépési szerződésének elfogadásához szab feltételeket. A dokumentum hangsúlyozza, hogy tiszteletben kell tartani az Egyesült Királyságban élő EU-s állampolgárok jogait. A brit félre a kilépésig érvényesek az uniós alapszerződésekből fakadó kötelezettségek, ide értve a jelenlegi hosszú távú uniós költségvetésből eredő kötelezettségeket, még ha azok a kilépés utáni időszakra nyúlnak is. A brexit-megállapodáshoz az Európai Parlament jóváhagyása szükséges.

Migráció

A migráció mindenkit érint és globális választ kíván - mondják az EP-képviselők, akik szerdán fogadták el a migrációs válságról szóló jelentésüket. Rugalmasabbnak kell lennie az EU többéves pénzügyi keretének, és jobban kell alkalmazkodnia a hirtelen jött változásokhoz - mondják az EP-képviselők. A Parlament szerdán fogadta el az erre vonatkozó új szabályokat.

Mellimplantátumok

Szerdán megszavazta az EP az olyan orvosi eszközök, mint a csípő- és mellimplementátumok szigorúbb ellenőrzésével és tanúsítványaival kapcsolatos új szabályokat. A képviselők a diagnosztikai eszközök használatát szigorító törvényről is döntöttek.

Dízelautók

Az Európai Bizottság és a tagállamok egy évtizede tudják, hogy a tesztmérések eredménye és a tényleges nitrogén-oxid kibocsátás lényegesen eltérnek egymástól, mégsem léptek fel a levegőminőség és közegészségügy védelmében - mondja Parlament kedden elfogadott jelentése, amely szerint sürgősen javítani kell az új autókkal kapcsolatos teszteken és ellenőrzéseken. A típusjóváhagyással kapcsolatos másik szavazáson a képviselők környezetvédelmi és biztonsági szabályokon szigorítottak.

Pálmaolaj

Az EU-nak fel kell lépnie a fenntarthatatlan pálmaolaj kitermelés ellen, ami különösen Délkelet-Ázsiában jár drámai erdőirtásokkal és élőhely-pusztulással - olvasható egy kedden elfogadott állásfoglalásban.

Roaming

A nagykereskedelmi adatroamingdíjak maximálására vonatkozó Tanáccsal között megállapodás elfogadásával a képviselők az utolsó akadályt hárították el a pluszköltség júniusi kivezetése elől.

CEU

„Nem szabad feladnunk és ráhagynunk Európa ellenségeire ezt az értékes örökséget. Védenünk kell, vigyáznunk kell rá és tovább kell fejlesztenünk - ez történelmi kötelességünk” - mondta Frank-Walter Steinmeier az Európai Unióról felszólalásában a Parlament keddi plenáris ülésén. A német államfő a magyarországi helyzetet is megemlítette beszédében.

(Európai Parlament)

Rovatok