Index Vakbarát Hírportál

Migráció: könnyebbé tenné az EU a visszaküldéseket

2017. április 11., kedd 09:13

Az Európai Parlament szakbizottsága a héten foglalkozik azzal a javaslattal, amely az EU-ban jogtalanul tartózkodók visszaküldését gyorsítaná meg.

Az európai migrációs politika, az ételhulladékok kezelése és a gyermekházasságok kérdése szerepel többek között az EP napirendjén a héten.

Kedden a képviselőtestület állampolgári jogi szakbizottsága a jogtalanul az EU-ban tartózkodók visszaküldéséről szóló jogszabályreformot vitatja meg. Az új javaslatok megemelnék a tagállamok pénzügyi támogatását, hatékonyabb információcserére ösztönöznék az országokat, és egyezményeket kötnének afrikai és közel-keleti államokkal az EU-ban jogtalanul tartózkodó menekültek visszaküldésére.

A javaslatot benyújtó Európai Bizottság szerint az intézkedések gyakorlati lépései azonnali hatással járhatnak, mivel az alapjogi követelményeknek megfelelő gyakorlati végrehajthatóságuk biztosításához szükséges szigorral és realizmussal a kiskapuk bezárására és a hatályos szabályok alkalmazására összpontosítanak.

Majdnem két mázsa ételt dobunk ki évente

Az EU-ban évente 89 millió tonna ételhulladék termelődik, ami fejenként nagyjából 190 kilogrammot jelent. Az EP javaslata szerint a pazarlást 2030-ra felével kellene csökkenteni, az erre tett javaslatokat vitatja meg a környezetvédelmi szakbizottság kedden. Az új szabályok az EU körkörös gazdaságra vonatkozó csomagjának részét képezik és megkönnyítenék például az ételek adományozását.

Gyermekházasságok, Szíria

Minden harmadik 18 éven alulit kényszerítenek idő előtti házasságra a fejlődő országokban. A gyermekházasságokról szervez közös meghallgatást az emberi jogi albizottság és a nőjogi szakbizottság kedden.

A külügyi szakbizottság a közelmúltbeli szíriai eseményekről egyeztetett.

(Európai Parlament)

Rovatok