Index Vakbarát Hírportál

A kinti magyarok jogaival kezdenék a brexit-tárgyalásokat

2017. április 21., péntek 09:31

Először az Egyesült Királyságban élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az EU-ban élő britek jogosultságairól kell megállapodni – jelentette ki az Európai Parlament elnöke a brit kilépési tárgyalásokról.

Antonio Tajani szerint egyetértettek Theresa May brit miniszterelnökkel abban, hogy e kérdés rendezése elsődleges fontosságú. A két politikus csütörtökön Londonban egyeztetett.

Kezdetnek jó

„Elvben” ugyanaz az álláspontjuk a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban élő britek jogosultságairól, ami „kezdetnek jó”. Antonio Tajani azt kérte, hogy a brit kormány a következő egy hónapban vázolja fel intézkedési terveit ebben az ügyben. A brexit több millió EU-állampolgár életét befolyásolja, és az Európai Parlament az ő érdekeik védelmét tekinti legfontosabb feladatának.

A brit kormány szóvivője is megerősítette, hogy mihamarabb bizonyosságot kell teremteni az ügyben, London ezt már korábban is többször hangsúlyozta.

Lehalna a brit gazdaság, ha kidobnák őket

Theresa May a múlt hónap végén indította el hivatalosan a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. A kérelemben is hangsúlyosan szerepelt az a londoni törekvés, hogy a brit kormány már a kilépési tárgyalások korai szakaszában megállapodást szeretne elérni a kérdésben.

Az elmúlt időszakban több brit szakmai szervezet is arra szólította fel a kormányt, hogy vegye ki a kérdést a kilépési tárgyalások napirendjéből, és akár egyoldalúan is garantálja a brit gazdaságban dolgozó külföldi EU-munkavállalók jogosultságait. Szerintük erre azért lenne szükség, mert a tavalyi brexit-népszavazás óta elbizonytalanodtak a külföldi EU-állampolgárok, sőt, távoznának, márpedig

nélkülük a brit gazdaság több ágazata működésképtelenné válna.

Mi lesz a spanyolozó brit nyugdíjasokkal?

Theresa May azonban elvetette az egyoldalú brit garanciavállalást, mert akkor az Európai Unióban maradó országokkal nehezebb lenne egyezségre jutni az ott élő britek jogosultságainak viszonos garantálásáról.

Becslések szerint Nagy-Britanniában 3,5 millió külföldi EU-polgár, más EU-tagállamokban 1,5 millió brit él. Sok nyugdíjas költözött például Spanyolországba.

(MTI)

Rovatok