Index Vakbarát Hírportál

Önálló jogalannyá tennék a Balatont

2017. április 23., vasárnap 23:23

Meglepő, kik fogtak össze az Európában példátlan kezdeményezés mögött.

Európai precedenst teremtve el kell ismerni a Balaton önálló jogalanyi státuszát, illetve a többi európai országban is hasonló szimbolikus kezdeményezéseket kell indítani. Ez áll abban a felhívásban, amit a Föld napja alkalmából küldtek európai parlamenti képviselőkhöz, balatoni, hazai és európai szervezetekhez.

A felhívást többek között a Védegylet Egyesület, Jávor Benedek (Párbeszéd) és Ujhelyi István (MSZP) EP-képviselő, valamint Szőcs Géza volt államtitkár írta alá.

A felhívás célja a legjelentősebb európai tavak és folyók alapvető jogainak elismerésére minden európai országban, összehangolva a jogot a kérdésben. „Saját életfeltételeink biztosításán túl azért is fontos ez, mert emberhez igazán méltó életet csak világunk alapvető értékeit tisztelve élhetünk” – írták.

A kezdeményezők szerint a nemzetközi folyónak számító Dunával szemben a Balatonnál elég Magyarország szuverén közjogi aktusa, amivel a világon először ismerhetnék el egy tó, mint ökoszisztéma önálló jogalanyi státuszát. Hasonlóra csak az indiai Gangesz és az új-zélandi Whanganui folyónál volt eddig példa,

„A fenntartható gazdálkodás emlegetése mindaddig jámbor óhaj marad, amíg szükséges jogi alapjait meg nem teremtjük” - áll a felhívásban. Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője szerint jogalanyiság nélkül nincsenek jogok, semmibe vehető bárki és bármi. Ha egy tó jogalany lehet, onnantól keletkezhetnek jogai, ami komoly szemléletváltást hozhat.

(MTI)

Rovatok