Index Vakbarát Hírportál

Fico: a tagállamok tartsák tiszteletben egymást

2017. április 25., kedd 07:31

Nem szeretett-e bele önmagába az EU? – tette fel a kérdést a szlovák kormányfő a tagállami parlamentek elnöki találkozóján.

Az Európai Unióban az egyes tagállamok véleményeit kölcsönösen tiszteletben kellene tartani, mert ez most nincs így – nyilatkozta Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn Pozsonyban, az uniós országok parlamenti elnökeinek találkozóján.

Szlovákia tavaly decemberig vezette az EU Tanácsát, amely a tagállami miniszterekből áll. Ennek az utórendezvénye volt a hétfői találkozó, ahol a témák között volt a terrorizmus elleni küzdelem és a migráció, illetve a nemzeti parlamentek kilátásai és az EU szerepe a nemzetközi politikai színtéren.

Robert Fico a megnyitón elmondta: Európa a legjobb élettér, ennek ellenére látni kell, hogy a lakosság, az európai társadalom előtt az EU mindinkább veszít tekintélyéből, aminek kapcsán fel kell tenni az ennek okaira vonatkozó kérdéseket.

„Nem lustult-e el az EU, nem szeretett-e bele önmagába (...) nem veszít-e tekintélyéből, amikor fontos, egyebek között külpolitikai kérdésekben nem tud közös nevezőre jutni?” – tette fel a kérdést a szlovák miniszterelnök. Az EU jövőjét és a kérdésekre adható válaszokat az egyes uniós tagországok és véleményeik kölcsönös tiszteletben tartásában látja, abban, hogy visszatérjen a véleményi sokszínűség, amely hagyományos európai alapérték.

„Mindig is tiszteletben tartottam a más nézeteket és hagyományokat. Kérem ezért, használjuk ki ezt a sokféleséget arra, hogy az életünkbe visszatérjen az európai szellem” – mondta Robert Fico. Ha ez megvalósul és az emberek is megértik ezt, nem kell aggódni az EU jövőjéért.

Európa meg akarja védeni saját állampolgárait, és erről a szándékáról most egy erőteljes jelzést küld - jelentette ki Antonio Tajani az Európai Parlament (EP) elnöke a tanácskozás első szünetében A tagállami parlamentek közös csoportjáról beszélt, amellyel az uniós rendőri ügynökséget, az Eurolpolt ellenőrzik.

Az EP elnöke hangsúlyozta az uniós egység megőrzésének fontosságát is. A migrációhoz kötődő kihívások hatékony megválaszolásához „több Európa kell”, s a további kérdésekre is hatékonyabb válaszokat lehet adni együtt, mint tagállami szinten.

Az EU egysége nélkül még annak legnagyobb tagállamai sem képesek arra, hogy súlycsoportjukon belüli konkurenciát jelentsenek a világ nagyhatalmainak - emelte ki Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke. Kétségtelen, hogy az EU-ra nehéz idők várnak, de az unió előtt álló kihívásokra egységes választ kell adni, mert nem engedhet meg magának, hogy az Egyesült Királyság után újabb tagállam váljon ki az unióból.

(MTI)

Rovatok