Index Vakbarát Hírportál

A magyarok egyre inkább az unióhoz tartozónak érzik magukat

2017. április 28., péntek 13:46

Az orosz függőség pedig jobban aggaszt minket, mint az arab világ.

Az európaiak 57 százaléka jó dolognak tartja az EU-tagságot az Európai Parlament megbízásából készült friss kutatás szerint. Négy százalékponttal többen nyilatkoztak így, mint a fél évvel ezelőtti felmérésben, és az EU-tagság ezzel majdnem elérte a gazdasági válság előtti népszerűségét.

Ez az átlag, országonként viszont jelentős eltérések mutatkoznak, írja az Európai Parlament összefoglalója. Magyarországon a megkérdezettek 48 százaléka gondolja, hogy az EU-tagságunk jó dolog. 42 százalékuk semleges, 9 százalékuk szerint rossz.

Viszont a magyar emberek egyre inkább az unióhoz tartozónak érzik magukat (63 százalék), több mint a felük felgyorsítaná a tagállamok közötti integrációt, és kiemelkedően magas számban gondolják úgy, hogy az unió demokratikusan működik.

A többi tagállammal összehasonlítva a magyarok kevésbé érzik az országra befolyással bírónak az arab és muszlim világot, Kínát, vagy az Egyesült Államokat, és inkább függőnek érzik magukat Oroszországtól.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy az emberek megítélése szerint jó irányba haladnak-e a dolgok az Európai Unión belül. A magyar megkérdezettek úgy vélik, hosszú folyamat elé nézünk, de az EU-n belül már megkezdődött a növekedés és elindult a pozitív változás.

A Magyarországon mért eredményeket itt nézheti meg.

Számít a szavunk Európában? És itthon?

Az európaiak növekvő aránya (43 százalék) érzi úgy, hogy uniós szinten a hangja egyre inkább érvényesül. Ez az arány 2007 óta most a legmagasabb és 6 százalékponttal nőtt 2016-hoz képest.

A magyarok 32 százaléka érzi csak úgy, hogy a szava számít az Európai Unióban. Hogy Magyarországon számít a magyarok véleménye, azt a válaszadók 44 százaléka gondolja. Magyarország érdekérvényesítő képességét viszont nem látjuk ilyen borúsan: a magyarok 53 százaléka szerint Magyarország véleményére figyelnek az Európai Unióban. 

Az európaiak nagy többsége a közös európai fellépés mellett

Egy erős többség azt kéri az EU-tól, hogy a jelenlegi kihívásokra, mint a terrorizmus (80 százalék), a munkanélküliség (78 százalék), a környezetvédelem (75 százalék) és az adócsalás (74 százalék) adjon hatékonyabb választ.

Az európaiak döntő többsége szerint a társadalmi osztályok közötti különbségek jelentősek, és egyharmaduk kételkedik abban, hogy a válságnak egyhamar vége lesz.

„A felmérés a 2007-es válság óta először az európaiak EU-val kapcsolatos hozzáállása kapcsán nagyon biztató eredményeket mutat. Az európai állampolgárok elvárják az uniótól, hogy közös választ adjon a közelmúlt nemzetközi eseményeire, akut félelmeikre. Rajtunk, politikai vezetőkön múlik, hogy megmutassuk: igen, igazuk van. Döntéseink révén meg kell győznünk őket arról, hogy az Unió megvédi és javítja életüket” – mondta a kutatás kapcsán Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok