Index Vakbarát Hírportál

Utaztassanak minket Bruxellesbe futni!

2017. április 28., péntek 15:22

Beindult a cirkusz egy hagyományos budapesti uniós program körül. Az ellenzék politikai okokra gyanakszik, a kormány pitiáner döntést emleget, Tarlós István hűtötte a kedélyeket.

Veszélybe került a hagyományos budapesti futóverseny, amelyet az európai uniós csatlakozásunk évfordulóján szoktak rendezni. Az útvonala annyi uniós fejlesztést érint annyi kilométeren át, ahány éve az Európai Unió tagjai vagyunk. A május 7-i rendezvény útvonalára viszont a fővárosi közgyűlés illetékes bizottsága két héttel a program előtt megtagadta az engedélyt.

Így állítanák meg Brüsszelt?

Miért lenne a futóverseny?

Május 1-jén lesz 13 éve, hogy Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, 9-ét pedig az EU elő-elődjét megalapító javaslat emlékére nevezték ki Európa-nappá.

„Ezt az útvonalat hetek óta ismerte mindenki, eddig nem volt bajuk vele, csak most gondolták át” – mondta a Népszavának a testület tagja, Hajdu László. A baloldal közös jelöltjeként XV. kerületi polgármesterré választott DK-s politikus szerint a Fidesz így tehet keresztbe az Európa-napi futóversenynek, aminek kizárólag politikai oka lehet. „Valaki leszólt telefonon, vagy én nem tudom” – jegyezte meg. Elismerte, hogy a szakbizottság kormánypárti többsége azzal „bocsátotta útjára” az uniós képviselőket, hogy ha gyorsan találnak egy olyan helyszínt, amely nem okoz Budapestnek forgalmi akadályt, akkor azt majd jóváhagyják. Hajdu László szerint viszont az esetnek politikai okai vannak, mert azzal érveltek, nem lehet a verseny miatt egy híd egyik gépkocsi-közlekedési sávját lezárni, holott tavaly ugyanehhez a rendezvényhez két hidat is lezártak.

A döntés miatt a Miniszterelnökség is berágott, amely az Európai Bizottság és az Európai Parlament budapesti képviseletével együtt szervezi az Európa-napi programokat. A tárca például maga kereste meg a HVG-t, miután írtak az ügyről,

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes pedig egyenesen pitiáner döntésnek nevezte, hogy nem adták meg az engedélyt.

A részvevők egy része szervezkedik

Az Európai Bizottság budapesti képviseletéről azt mondták az EUrologusnak, hogy folyamatos kapcsolatban vannak a főpolgármesteri hivatallal. Konstruktív hozzáállást tapasztaltak, és reménykednek benne, hogy egy másik útvonalon meg tudják rendezni a versenyt, de hogy pontosan merre, arról még egyeztetnek.

Beindultak a kommentelők

A rendezvény Facebook-oldalán nyugtatták az oldalon visszajelzett 1700 résztvevőt (magára a versenyre több mint 3500-an regisztráltak). A fejlemény miatt beindult az internetes népművészet, és alternatív eseményt kezdtek szervezni, hogy engedély nélkül is lefussák a távot. Azt is felvetették, hogy spontán tüntetésként fussák le a távot, mert ekkor nem kell rá területfoglalási engedély.

Tarlós szerint nehéz lenne politikai motivációt sejtetni

Tarlós István főpolgármester pénteken arról beszélt, hogy elég nehéz feladatot kell megoldania annak, aki politikai motivációt akar a döntés mögött keresni, mert a „főszervező” Zupkó Gábor ősfideszes (az Európai Bizottság képviseletvezetője korábban fideszes polgármester volt). Nagyon régről ismerik egymást és csütörtökön személyesen egyeztettek.

Ugyanakkor meg kell védenie az első elutasításról döntő bizottság vezetőjét, Láng Zsoltot, mert a megszámlálhatatlan futóverseny miatt ki kellett alakítania valamilyen rendszert és támogatja a következetességét. A főpolgármester egyrészt azzal védte Láng Zsoltékat, hogy a rendezvény anyák napjára esik, amikor nagyobb a forgalom. Másrészt jó lenne, ha nem kellene egy hidat lezárni. Hiába kellett tavaly kettőn korlátozni a forgalmat, „tavaly úgy volt, ennek a tanulságaiból okulva idén így van”.

Tarlós István szerint az Csepreghy Nándor „saját szociális problémája”, ha az államtitkár ezzel a koncepcióval ellentétes dolgot akar.

Három másik útvonalról egyeztetnek pénteken, és Tarlós István mindkét oldalról jóindulatot érzékelt. Ha el tudnak fogadni egy „némileg módosított” útvonalat, jövő hétre rendkívüli bizottsági ülést hívnak össze.

Higgye el, hogy megpróbáljuk megoldani

– mondta a főpolgármester.

Hogy mi történik, ha esetleg nem sikerül megegyezni és spontán tüntetésként futják le a távot? „Gene Sharp egy évvel tovább él, ha ezt meghallja” – utalt Tarlós István az erőszakmentes ellenállás egyik fő ideológusára. Ő többek között sorozatos tüntetéseket javasolt, „tudja, amikor egy csomó ember kimegy tüntetni és azt beszélik egymás között, hogy miért is tüntetünk most?”

A futás körüli hercehurca nem befolyásolja a Szabadság téri ingyenes programokat (itt lehet köztük böngészni).

FRISSÍTÉS: A futás Facebook-oldalán jelezték, hogy megállapodtak egy módosított útvonalról.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán!

Rovatok