Index Vakbarát Hírportál

Demokráciákban is megfélemlítik az újságírókat

2017. május 3., szerda 10:06

Az Európai Parlament elnöke arra figyelmeztetett, hogy a sajtószabadság soha nem volt még ekkora veszélyben a világon. A hamis hírek miatt is aggódik

„Valódi demokrácia nem létezhet médiaszabadság nélkül. Az Európai Parlament mindig védelmezni fogja azokat, akik igazságtalanságokat tárnak fel és elítél minden cenzúrázási kísérletet.” - hangsúlyozta Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a Sajtószabadság világnapja alkalmából.

„Egykori újságíróként magam is tanúsíthatom, hogy a független újságírói munka alapvető fontosságú. E szabadság hiányában nem lehet a politikát ellenőrizni, nincs hatékony korrupció elleni küzdelem, jó kormányzás és döntési szabadság sem. Az Európai Unió ezért a sajtószabadság legerősebb védelmezője a világon” - nyilatkozta.

Az „Újságírók határok nélkül” nevű szervezet szerint a sajtószabadság soha nem volt még ekkora veszélyben a világon.

„Az újságírókat nem csupán tekintélyuralmi rendszerekben, de demokratikusnak tartott országokban is gyakran megfélemlítik.”

Az Európai Parlament elnöke Törökországot, Kínát, Oroszországot és Fehéroroszországot emelte ki. Követelte Deniz Yücsel német származású török újságíró azonnali szabadon bocsátását Ankarától, és mindazokét, akiket azért tartanak fogva, mert a munkájukat végzik.

Antonio Tajani a hamis hírek terjedése, a dezinformálás és a gyűlöletbeszéd miatt is aggódott, amit a fiatalok körében a radikalizálódás és fundamentalizmus erősítésére használnak.

(Európai Parlament)

Rovatok