Index Vakbarát Hírportál

Ezrek ünnepelték Magyarország EU-tagságát

2017. május 7., vasárnap 16:22

A reggeli égszakadás se nagyon tántorította el a hagyományos budapesti Európa-napi futás résztvevőit.

Az erős eső (és a fővárosi önkormányzat húzódozása) dacára több, mint 2700-an futották le az Európa-napi versenyt Budapesten – volt köztük olyan anyuka is, aki babakocsival. A magyar EU-csatlakozás évfordulójára utalva „13 év – 13 km” nevű program útvonala európai uniós támogatással megszépült vagy felépült budapesti helyszíneket érintett.

Érintették például a budai fonódó villamoshálózatot, a Várkert Bazárt, az Országos Széchényi Könyvtárat és a Császár-Komjádi Sportuszodát. 

A Szabadság téren pedig számos program, és koncertek is várták az érdeklődőket. A rendezvény megemlékezett az EU régebbi alapszerződésének, a római szerződés aláírásának 60. évfordulójáról, és a fiatalok mobilitását elősegítő 30 éves Erasmus-programról is.

„Bár vannak viták arról, hogy milyen irányba fussunk az Európai Unióban, abban egyetértünk, hogy együtt tegyük azt, ahogyan azt a római szerződés 60. évfordulóján közösen aláírt nyilatkozat is mutatja. Lehetnek viták, de az eredményeket ma közösen ünnepeljük, mindannyian” – mondta el Zupkó Gábor, az Európai Bizottság hazai képviseletének vezetője.

„Nem csak befektetéseket, pénzt köszönhetünk az Európai Uniónak, hanem a leghosszabb békeidőszakot és fejlődést is. Együtt kell megteremtenünk a 30 és 40 éves uniós tagságunkat ünneplő közös futás lehetőségét is” – mondta el beszédében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

„Mindannyiunknak jár a gratuláció a mai napon. Gyönyörű helyszíneken futottak ma a résztvevők. Az Európai Unió beruházásai minden magyar állampolgár jólétét szolgálják”- hangsúlyozta Molnár Balázs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki maga is végigfutotta a távot.

A verseny mellett különféle programokkal várták a látogatókat, akik az uniós munkavállalás és külföldi tanulás lehetőségeiről, valamint különböző szakmai gyakornoki programokról is tájékozódhattak a rendezvényen. Emellett volt lehetőség személyre szabott karriertanácsadásra is.

(Európai Parlament)

Rovatok