Index Vakbarát Hírportál

Nagy nyűgtől szabadulhat az EU a brexit miatt

2017. május 12., péntek 23:59

A brit kilépéssel és az új francia elnökkel felcsillant a remény, hogy leszámolhatnak az Európai Parlament felesleges „utazócirkuszával”.

Egy friss javaslat értelmében Strasbourgba helyeznék át a jelenleg Londonban működő, de az Egyesült Királyság uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget. Cserébe egy helyszínen, Brüsszelben vonnák össze az Európai Parlament munkáját – jelentette csütörtökön a Politico.

A brüsszeli híroldal értesülései szerint számos EP-képviselő felsorakozott a tervezet mögött, amely megoldást jelenthetne a parlament kétlakiságának régóta húzódó problémájára. Többször sürgették már a költözést, ami miatt havonta egy hétre több száz kilométert kell oda-vissza utazniuk, óriási költséggel, környezeti terheléssel egy, az év nagy részében töküres strasbourgi épülettel jár. Az Európai Számvevőszék adatai szerint ez évente 114 millió eurót (mintegy 35 milliárd forintot) emészt fel.

A kétlakiság megszüntetése mindig elbukott a francia kormány ellenállásán. Egyes képviselők úgy vélik, hogy az EU-párti Emmanuel Macron elnökké választásával közelebb kerülhetne a megoldás, ha felajánlanák cserébe az Európai Gyógyszerügynökség áttelepítését Strasbourgba. Az évi körülbelül 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) költségvetésű uniós ügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta mintegy 400 embert fogad külföldről. A britek kilépésével másik tagállamba kell költöztetni, és meg is indult a teperés érte, többek között Magyarország is rárajtolt.

A Politico szerint a képviselők többsége "nagyszerű lehetőségnek" látja a cserét. Azonban a párizsi kormányt, majd a többi uniós tagállamot is meg kellene győzni, márpedig az ügynökségért kiélezett a verseny az EU szinte minden országa között.

A szervezet – és a szintén londoni Európai Bankhatóság – új székhelyéről várhatóan októberben döntenek az uniós állam- és kormányfők. Az EP strasbourgi utaócirkuszának megszüntetéséhez az uniós szerződéseket is módosítani kellene, amihez ugyancsak egyhangú döntésre lenne szükség.
   
(MTI)

Rovatok