Index Vakbarát Hírportál

Orbán politikai mesterjátszmát folytat az EU-val?

2017. május 13., szombat 00:15

Egy lengyel politológus szerint a magyar miniszterelnök kettős dallamot játszik, amivel mindenki elégedett. A jövő héten kiderül, igaza van-e.

Orbán Viktor politikai mesterjátszmát folytat az Európai Unióval, áll a lengyel Rzeczpospolita pénteki kommentárjában. Dominik Héjj lengyel politológus szerint a CEU miatt elindított kötelezettségszegési eljárásnak vélhetően pozitív végkifejlete lesz az Európai Bizottságnak és a magyar kormánynak egyaránt.

Az Európai Unió mintha beletörődött volna a sok magyarországi változásba, példaként említve a magyar alkotmánybíróság helyzetét és „a média konszolidációját”. Orbán Viktor „következetesen két különböző közönségnek szánt kettős dallamot játszik”, „mesterjátéka lényege, hogy mindkét befogadócsoport elégedett e zenével”. A magyar kormányfő „ezzel megússza azt, ami másnak bizonyára nem sikerülne”. „A lényeg az, hogy az európai színtéren a párbeszéd folytatására való hajlandóságot hangsúlyozza”.

A politológus szerint a Fidesz európai néppárti tagsága az egyik lehetséges ok, hogy Magyarországgal szemben – a hasonló reformokat végrehajtó Lengyelországtól eltérően – az EB nem indított el jogállamisági mechanizmust. Ha kormánypártot kizárnák a csoportból, az politikailag teljesen előnytelen lenne, és megerősíthetné az euroszkeptikusok táborát.

A politológus megállapításait némileg árnyalja, hogy jövő héten az Európai Parlament várhatóan a jogállamisági mechanizmusnál durvább eljárást felé teszi meg az első lépést. A baloldali tervezet az átszavazó néppártiak miatt kaphat többséget, de még Orbán Viktorék pártcsaládja is azt kérné egy saját állásfoglalással, hogy függesszék fel a lex CEU végrehajtását és a készülő civiltörvény parlamenti vitáját.

(MTI)

Rovatok