Index Vakbarát Hírportál

Az EU eljárást indíthat Magyarország ellen

2017. május 17., szerda 13:09 | hat éve frissítve

Az Európai Parlament elkezdi vizsgálni, hogy tiszteletben tartják-e az európai alapjogokat Magyarországon.

Az Európai Parlament szerint súlyosan romlott a demokrácia és jogállamiság állapota Magyarországon, és azt kérik, hogy az Európai Unió indítsa el a „hetes cikk” néven elhíresült vizsgálatot. 

Felszólítják a magyar kormányt, hogy helyezze hatályon kívül a menedékkérőkkel és civil szervezetekkel kapcsolatos szabályokat szigorító törvényeket, és állapodjon meg az amerikai hatóságokkal a CEU ügyében, hogy az egyetem továbbra is szabadon működhessen Budapesten. Felszólítják az Európai Bizottságot is, hogy szigorúan ellenőrizze az uniós források magyar kormány általi felhasználását.

Ez még csak egy kérés

Az EU alapszerződésének a 7. cikkében írják le a folyamatot, amit elindítana az Európai Parlament. Az a lényege, hogy az európai uniós intézmények párbeszédre hívják a kormányunkat arról, hogy Magyarország hogyan gondolja tovább építeni a demokráciát és megvédeni az európai értékeket. Most az EP egyik szakbizottsága mond először véleményt, hogy szerintük is indokolt-e a vizsgálat. Ez a szakbizottság, amelyik az állampolgári jogokkal foglalkozik, egy külön jelentésben fogja közzétenni, hogy mit gondol. 

Ha a szakbizottság nem lát veszélyt a demokráciára Magyarországon, akkor azt fogja javasolni, hogy ne izzítsák a hetes cikket. Ha lát, akkor az Európai Parlament újra szavaz majd.

Hogy lesz ebből büntetés?

Nem a büntetés a hetes cikk lényege, hanem, hogy a napirendre kerül az ügy. Ezután a magyar kormánynak egyeztetnie kell róla, hogy milyen lépések számítanak elfogadhatónak egy nyugati demokráciában, és milyenek nem.

Nagyon messze állunk attól, hogy szankciók egyáltalán szóba kerüljenek, és senkinek nem is célja, hogy büntessen.

Még a luxemburgi Frank Engelnek sem, aki a fideszes képviselők frakciótársa, és tényleg utálja Orbán Viktort. De ő is csak azt mondta: jobb lenne, ha a Fidesz kilépne az Európai Néppártból. De lássuk, milyen lépések jönnek most:

  1. A állampolgári jogok szakbizottsága megírja a véleményét.
  2. Ha szerintük is veszélyben van a demokrácia Magyarországon, akkor javasolják, hogy induljon a hetes cikk.
  3. Az Európai Parlament megint szavaz, hogy induljon-e a hetes cikk.
  4. De az Európai Parlament nem indíthajta el a hetes cikket, csak a tagállami miniszterek! Ők sem fogják rögtön elindítani, előbb vizsgálódnak. Meghallgatják a magyar kormányt, és ajánlásokat tesznek neki.
  5. Ha ez nem hatásos, 28-ból 23 miniszter és az Európai Parlament közösen meg kell, hogy állapítsa, hogy fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy Magyarország súlyosan megsérti az uniós alapértékeket.
  6. Ezután a Tanács újabb ellenőrzésbe kezd. Utánanéz, hogy azok az okok, amelyek alapján ilyen megállapítást tett, továbbra is fennállnak-e. Ez hónapokig tartó levelezést, budapesti és brüsszeli látogatásokat és hosszú tárgyalásokat jelent.
  7. Ha ez sem segít, akkor a legfőbb politikai irányítás, az államfők és kormányfők testülete elé kerülünk. Ha itt Orbán Viktoron kívül mindenki más azt mondja, hogy Magyarországon egyértelműen sérülnek az európai alapértékek, akkor jöhetnek a szankciók.
  8. Arról, hogy mik legyenek a szankciók: szavazatelvonás, támogatás csökkentése, határok lezárása, extra vámok, vagy bármi más, arról a szakminiszterek döntenek. Ha a minősített többségük nem ért egyet abban, hogy mivel büntessenek, akkor nem büntethetnek.

A Fidesz frakciójából is megszavazták

A Fidesz európai parlamenti csoportja, az Európai Néppárt eggyel finomabb ajánlást szeretett volna elfogadtatni Magyarországról. Az ő verziójukban nem kérték a hetes cikket, csak azt, hogy függesszék föl a CEU-törvény végrehajtását addig, amíg a törvény uniós vizsgálata le nem zárul.

A szocialista, a zöldpárti, a liberális és a radikális baloldali frakció indítványa azonban jobban tetszett jópár embernek a Fidesz frakciójából is, és inkább erre szavaztak, így született a végül elfogadott szöveg. 393 szavazattal 221 ellenében 64 tartózkodás mellett fogadták el. A baloldali, a zöld és a liberális frakciókban összesen 360-an ülnek, szóval máshonnan is jött támogatás.

A szavazási eredmények részletesen:

Jöjjenek a vélemények!

Fidesz-KDNP: Felháborító az EP határozata Magyarországról

„Növekszik a nyomás a magyar kormányon a kötelező betelepítési kvótákkal kapcsolatban. Az Európai Parlament ma megszavazta azt a baloldali frakciók által beterjesztett Magyarországot elítélő határozatot, amelynek célja az illegális bevándorlás hazánkra kényszerítése. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportja elutasítja az újabb politikai támadást Magyarországgal szemben, továbbra is kizárólag a magyar emberek érdekeit képviseli Brüsszelben, ezért elutasítja az illegális migrációt.

A valóságtól teljesen elrugaszkodott, számos torzítást tartalmazó szöveg felszólítja az EP alapjogi szakbizottságát, hogy készítsen különjelentést Magyarországról. A vizsgálat várhatóan legalább fél évet vesz igénybe, a jelentés tehát nem sokkal a magyar országgyűlési választások előtt fog elkészülni, így alkalmas lehet azok befolyásolására, valamint a bevándorláspolitikával kapcsolatos nyomásgyakorlásra.

Szégyenletesnek tartjuk és elítéljük, hogy a magyar baloldali képviselők kezdeményezték és megszavazták ezt a nemzeti érdekeinket alapvetően sértő határozatot. Üdvözöljük ugyanakkor, hogy a bevándorláspárti Soros György folyamatos nyomásgyakorlása ellenére az Európai Parlament képviselőinek jelentős része nem támogatta a baloldal hazug rágalmait és csak kiegyensúlyozott vizsgálatot fogad el a vitatott kérdésekben.

Ahogy a múltban is minden esetben, a magyar kormány nyitott a vitatott jogszabályokkal kapcsolatos párbeszédre a Bizottsággal. Az illegális migrációt elutasító politikát azonban nem fogja feladni, mert a jövőben is csak a magyarok dönthetik el, kikkel élnek együtt Magyarország területén.”

DK: Közeleg az igazság pillanata: Orbán vagy Európa!

„Hét év pávatánc után elfogyott az európai közösség türelme az Orbán-kormánnyal szemben – írta Niedermüller Péter DK-s európai parlamenti képviselő. – Az EP mai szavazása megmutatta, hogy a polgárok által választott Európai Parlament képviselőinek többsége pártállástól függetlenül már látja, hogy a magyar kormány rendszerszerűen és súlyosan sérti az Európai Unió alapértékeit, a demokráciát, az emberi jogokat, a jogállamot.

Bárhogy is torzít a Fidesz és hazug pártmédiája a határozat nem Magyarország és a magyar emberek ellen irányul. Éppen ellenkezőleg, az Európai Parlament a magyar polgárok jogainak védelmében lép fel a magyar kormánnyal szemben, amely nyíltan hirdeti, hogy fütyül a demokrácia és a jogállam elveire.  

A most elindított eljárás során az uniós intézmények alapos vizsgálat alá veszik az európai értékek érvényesülését Magyarországon, és ennek eredménye alapján tesznek javaslatokat. Ha Orbánék továbbra sem hajlandók tiszteletben tartani a közös normákat, akkor sor kerülhet az eljárás második, a szankciók lehetőségét is magába foglaló szakaszának elindítására.

A mai üzenet világos. A közös értékeken alapuló Európai Unióban nem látják szívesen azt, aki a saját hatalma érdekében minden értékeket semmibe vesz. A liberális demokrácia normáinak helyreállítása Magyarországon elsősorban a magyar polgárok érdeke, ezért a Demokratikus Koalíció teljes mértékben támogatja a ma elfogadott határozatot.”

Molnár Csaba, a DK másik képviselője ezt mondta a felszólalásában: 

„Pár perccel ezelőtt hatalmas többséggel jobboldali, kereszténydemokrata és konzervatív képviselők támogatásával fogadta el a jobboldali többségű Európai Parlament az orbáni politikáról szóló határozatot. Pártállástól függetlenül, egész Európának elege van Orbánból, abból, hogy tönkre akarja tenni Magyarországot és Európát.

Orbán és a fideszes politikusok persze azt fogják hazudni, hogy megtámadtak minket, a magyar embereket. Ez nem igaz. Európában szeretik Magyarországot, csak Orbán politikájából van elegük. Ahogy nekünk is. Abból a politikából, amely csak lop, kiárusítja az országot az oroszoknak és el akarja hagyni Európát.

Fideszes hazugság, kamu hír, hogy Európa - ahogy Fidesz nyelven mondják - migránsokat akar a nyakunkba sózni. Az EU annak az orbáni politikának akar véget vetni, amely miatt ma több mint három millió magyar nyomorog, mindennap ötvenezer magyar gyerek éhezik. 

Európa védi a magyar embereket a korrupt fideszes kormánnyal szemben, akik hét éve csak saját meggazdagodásukkal foglalkoznak. Európa segít egy jobb Magyarországot építeni, a Fidesz meg csak inkább tovább garázdálkodna. Európának elege van Orbánból. Nekünk is. Ha nem zavarjuk el a Fideszt jövőre, az uniós tagságunk foroghat kockán.”

MSZP: Orbán körül elfogyott a levegő

„Nyilvánvaló, hogy a habonyi sajtógépezet, a Fidesz kormánymédiája, sajtómunkásai el fogják kezdeni az alternatív valóságot otthon közvetíteni – vázolta föl a helyzetet Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a szavazás után. – Azt fogják mondani, hogy néhány hazaáruló, balliberális EP-képviselő Soros György támogatásával fölbőszítette az európai közösséget, hogy Magyarország ellen lépjenek fel. Ez rágalom, hazugság.

Több, mint 390 európai parlamenti képviselő szavazatával egy olyan történelmi döntés született, amire korábban egyetlenegy európai uniós tagállam kormányával szemben sem került sor. 

A döntés felsorolja az Orbán-kormány elmúlt hét éves demokráciaellenes és Európa-ellenes ámokfutását, és ezután olyan megállapításokat tesz, aminek sajnos következményei lehetnek. Ezek a következmények pedig olyanok, amelyek vagy az Orbán-kormány meghátrálását kell, hogy jelezzék a felsőoktatási törvény és a civiltörvény kapcsán, a sajtószabadság kapcsán, és az európai uniós források korrupciógyanús felhasználása kapcsán.

Vagy az Orbán-kormány fúj egy visszavonulást abból az illiberalizmusból, amit hirdet és amit tesz, vagy pedig elindítja az Európai Unió az eljárást Magyarországgal szemben, ami később a szavazati jog felfügesztésével, támogatások megvonásával vagy egyébb szankciókkal járhat.

Ezt a határozatot el kellett fogadnunk. Nem Magyarország ellen, hanem az Orbán-kormány ellen született ez a határozat. Nem pusztán baloldali képviselők fogadták el, hiszen nem is lettünk volna elégséges számban egy többségi szavazáshoz. A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselőinek támogatásával, aktív közreműködésével és szavazatával fogadta el az Európai Parlament az Orbán-kormány Európa-ellenes és demokráciaellenes intézkedései elleni határozatot.

Nekünk van egy évünk arra, hogy mielőtt esetleges szankciók sújtanák Magyarországot, eltakarítsuk az Orbán-kormányt. Merthogy döntenünk kell: Orbánisztán felé, vagy az Európai Unióban képzeljük el Magyarország jövőjét. Kiderült, hogy Orbán Viktor körül elfogyott a levegő. És nemcsak a balliberális oldalon, hanem a saját konzervatív, jobboldali, néppárti családjában is.”

Szanyi Tibor szocialista képviselő morális és politikai áttörésként értékelte az EP állásfoglalását, aláhúzva, hogy ezúttal nyilvánvalóan a baloldali kezdeményezés mellett szavazott a Fidesz pártcsaládjához tartozó jó néhány konzervatív képviselő is. „Ezzel a határozattal a magyarok óriási többségét jelentő itthoni Európa-párti demokraták hatalmas szövetségest nyernek az orbáni önkény elleni harcunkhoz: választott képviselői útján most egész Európa üzeni Orbánnak, hogy vége a ’pávatáncnak’, nem tűrik tovább egy demokrácia- és EU-ellenes diktatúra fokozatos kiépítését az Unión belül – írta Szanyi Tibor. – Fontos, hogy az állásfoglalás rámutat a korrupcióval való összefonódásra, sürgetve, hogy a Bizottság nézzen jobban Orbánék körmére az uniós pénzek elköltése terén. Büszke vagyok arra, hogy az európai intézmények közül a Parlament kezdeményezi végre konkrét formában is a Fidesz politikai ámokfutásának megállítását, persze nem feledve, hogy ez a történelmi feladat végső soron a magyar szavazókra vár majd” – húzta alá.

Annak kapcsán, hogy az EP határozata most első ízben kezdeményezi a közös demokratikus értékek nyilvánvaló megsértése miatt az EU alapszerződés 7. cikkelyének 1. bekezdése szerinti eljárás megindítását, első lépésként az EP illetékes szakbizottságát a magyar helyzetről szóló jelentés összeállítására utasítva, Szanyi Tibor kijelentette: „Mielőtt a sarokba szorított fideszes nacionalisták ismét ’hazaárulást’ kiáltanának, fontos leszögezni, hogy a 7.1 cikkely alkalmazása messze nem jelent semmilyen közvetlen uniós gazdasági szankciót hazánkkal szemben. Kifejezetten Orbán és kormányzatának politikai-jogi felelősségét firtatja, egy meglehetősen hosszadalmas, szigorú vizsgálatot, párbeszédet, majd számonkérést előre vetítő, hosszadalmas folyamat keretében, amelyből persze a legvégső következtetést szintén a magyar szavazópolgárnak kell majd levonni.”

„Az viszont kétségtelen, hogy magyarként egyelőre mindnyájan kénytelenek vagyunk osztozni abban a szégyenben, hogy az európai demokratizálódás és az euro-atlanti integráció egykori éllovasából egy korrupt diktátor mostanra Európa szégyenpadjára juttatta Magyarországot. Ideje tehát elfogadnunk az Európai Parlament, az EU segítő kezét és igazságot tenni hazai és európai viszonyainkban is” – hangsúlyozta az MSZP EP-képviselője.”

Párbeszéd: Állítsuk meg Orbán Viktort!

„Az Európai Parlament döntésével világossá tette, hogy nem lehet az unió alapértékeit semmibe venni – írta az internetes oldalán Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője. – A lex CEU, a civil szervezetek vegzálása és a az „Állítsuk meg Brüsszelt” kampány, a magyar menekültügyi szabályozás és gyakorlat Európa számára – és még saját pártcsaládja, a néppárti képviselők számára is – nyilvánvalóvá tette, hogy milyen veszélyt jelent az unióra és egész Európára nézve is Orbán Viktor és a Fidesz politikája.

Az állásfoglalás világossá teszi, hogy az EP jelentős többsége (393 igen, 221 nem szavazattal szemben) szerint az Orbán-kormány működése súlyosan veszélyezteti a közös európai értékek védelmét,  és szembefordul saját polgárainak többségével is. Az állásfoglalás politikai táborokon átívelő támogatása, a jelentős számú néppárti igen szavazat arra is rámutat, hogy a Fidesz saját pártcsaládjában is komoly ellenérzések kísérik a magyar kormány tevékenységét. Az európai intézmények eddiginél határozottab fellépése gátat szabhat a demokratikus jogállam lebontásának, ezzel pedig éppen a magyar polgárok jogait, szabadságát és biztonságát védi meg az azokat veszélyeztető Orbán-kormánnyal szemben.

Itt az idő megállítani Orbán Viktort!”

Jobbik: Miért nem szavaztam Magyarország elítélésére?

„Normális világban már a címben szereplő kérdés feltétele is zavaró és sértő lenne – írta Morvai Krisztina, a Jobbik listáján a parlamentbe jutott független EP-képviselő. – Természetesen azért nem szavaztam a Magyarországot elítélő jelentés mellett, mert magyar ember vagyok és szeretem a hazámat. Ezt a gondolatot fejtettem ki bővebben az egyperces szavazatmagyarázati lehetőség során, miután a plenáris ülés elfogadta a magyarországi helyzetről szóló gyalázatos „négypárti” jelentést. Felszólalásomban párhuzamba állítottam a hazaszeretetet és a családszeretetet: mindkét esetben van úgy, hogy elégedetlenek vagyunk, illetve haragszunk, de ha kívülálló bántja családunkat vagy hazánkat, mégis kötelességünknek érezzük megvédeni. Szintén a család és haza párhuzamára utalva mutattam rá az Európai Unió erőszakos migrációs politikájának tarthatatlanságára: a hazánk a miénk, mi döntjük el, hogy kivel szeretnénk együtt élni és nem kényszeríthetnek ránk idegen bevándorlókat. Mint rámutattam: nem rossz ember valaki attól, hogy saját családjába, saját otthonába nem óhajt „beengedni” idegeneket, akik a továbbiakban a család tagjaként kívánnak élni.

Volt egy enyhébb, „puhább” verzió Magyarország elítélésére – ezt az Európai Néppárt (EPP) kezdeményezte – és volt egy „keményebb”, „brutálisabb”, amely négy baloldali, illetve liberális párt nevéhez fűződött. A kettő közül az Európai Parlament ma a „keményebbet”, „brutálisabbat”, azaz a „négypártit”, a liberálisok, a kommunisták, valamint a zöldek verzióját fogadta el.”

CEU: A kormány hallgasson az EP-re és tárgyaljon

Az egyetem is reagált az Európai Parlament határozatára. Felszólították a magyar kormányt, hogy hallgasson európai partnereinek egyöntetű állásfoglalására, és kezdje meg a tárgyalásokat az egyetemmel. Emlékeztettek rá, hogy Áder János köztársasági elnök öt héttel ezelőtt már felszólította a kormányt, hogy kezdeményezzen megbeszéléseket a CEU-val, de hiába. Pedig a CEU nyitott a párbeszédre.

„Teljességgel elfogadhatatlan, hogy politikai célokból túszul ejtenek egy egyetemet 1440 diákjával és 980 oktatójával és dolgozójával együtt” – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. Itt az idő, hogy a kormány hallgasson arra a világos üzenetre, amit az Európai Parlament, az Európai Bizottság, számos ország kormánya, egyetemek, szervezetek, kutatóintézetek és több ezer támogató fogalmazott meg Budapesten és szerte a világon” – mondta.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Rovatok