Index Vakbarát Hírportál

Újabb hülye akadályt bont le az EU

2017. május 18., csütörtök 23:47

Ha külföldre utaztunk, nem mindig érhettünk el olyan digitális szolgáltatásokat, amelyekre otthon fizettünk elő. Hamarosan változik a helyzet.

Az Európai Parlament megszavazta csütörtökön az új szabályokat, amelyek szavatolják az online tartalomszolgáltatások határokon átnyúló hordozhatóságát.

Az Európán belül utazók gyakran szembesülnek azzal, hogy külföldön nem férnek hozzá azokhoz az online filmekhez, zenékhez, játékokhoz, tévéadásokhoz, amelyekre otthon előfizettek. Az új szabályok értelmében a külföldön pihenő, tanuló vagy üzleti úton járó uniós állampolgárok nemsokára korlátlanul élvezhetik az olyan online előfizetéses szolgáltatásokat, mint a Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer és társaik.

„Az európaiak régóta várnak erre. Az új szabályok az egységes digitális piac kiteljesítését is szolgálják, és úgy növelik a mobilitást, hogy a szerzői jogok nem sérülnek” - mondta Jean-Marie Cavada európai parlamenti témafelelős.

Az EP szinte egyhangúlag, 586 szavazattal 34 ellenében és 8 tartózkodással fogadta el az új szabályokat.

A szabadság viszont nem lesz teljes. Mivel az adatvédelmi szabályok államonként változhatnak, az online szolgáltatók ellenőrizhetik, hogy ügyfelük vajon nem állandó jelleggel költözött-e át egy másik országba. Ehhez személyi okmányt, nyilvános adózási információt, IP-címet vagy postacímet használhatnak - az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartásával és a személyi adatok szigorú védelmével.

Az ingyen tartalmakat szolgáltató oldalaknak nem kötelező a hordozhatóság biztosítása.

A rendelet szövegét még a miniszteri Tanácsnak is hivatalosan jóvá kell hagynia. A tagállamoknak kilenc hónapjuk van a rendelet életbe léptetésére.

(Európai Parlament)

Rovatok