Index Vakbarát Hírportál

Palesztin államot akar az EP

2017. május 19., péntek 09:21

A kétállami megoldás mellett tette le a voksát az Európai Parlament az izraeli-palesztin konfliktusban. A képviselők az izraeli telepépítéseket is leállíttatnák.

Az 1967-es határok mentén, két, egymás mellett létrejövő állam megoldása mellett képzelhető el egyedül a közel-keleti béke megteremtése - hangsúlyozták az Európai Parlament képviselői.

Az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön fogadott el határozatot a témában. A szöveg szerint az évtizedek óta tartó konfliktus befejeződéséhez egy független és szuverén palesztin államot kell létrehozni, amely békében és a biztonságban él Izrael és a többi szomszédja mellett. A béke megőrzésének egyik záloga Jeruzsálem, mint közös palesztin és izraeli főváros kijelölése.

A képviselők szerint nemzetközi jogot sért az izraeli telepek építése, ezért azonnal le kell állítani. Ez aláássa a két államon alapuló megoldás lehetőségét és súlyos akadályt gördít a béketeremtő erőfeszítések elé. Az Európai Uniónak mielőbb el kellene kezdenie békét teremteni.

(MTI)

Rovatok