Index Vakbarát Hírportál

Új korszakot nyit az EU és Ukrajna

2017. május 19., péntek 10:43

Ukrajna most válik az egységes európai civilizáció részévé, mondta az ukrán elnök, miután aláírták, hogy az ország lakói vízummentesen mehetnek az EU-ba.

Június 11-re virradóan új időszak köszönt be az Európához tartozó Ukrajnának - hangoztatta Petro Porosenko ukrán államfő csütörtökön Kijevben, a krími tatárok 1944-es erőszakos kitelepítésének emléknapján mondott beszédében. Attól a naptól utazhatnak az ukrán állampolgárok vízummentes az európai uniós országokba.

Egy nappal a beszéd előtt, május 17-én Strasbourgban írta alá a vízumliberalizációról szóló dokumentumot Petro Porosenko, Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke és Carmelo Abela, a soros EU-elnökséget betöltő Málta belügy- és nemzetbiztonsági minisztere.

A vízummentesség húsz nappal azután lép életbe, hogy az uniós hivatalos közlönyben közzétették. Onnantól az ukrán állampolgárok bármely 180 napos időszakban legfeljebb 90 napra vízummentesen tartózkodhatnak az EU-ban.

„Ukrajna éppen most szakít véglegesen posztszovjet múltjával, és válik az egységes európai civilizáció részévé” - hangoztatta az ukrán elnök megemlékezésen.

Az ukrán sajtó adott hírt róla, hogy miközben Ukrajna-szerte számos megemlékezést tartanak a krími tatárok sztálini kitelepítésének évfordulójáról, addig az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten a helyi hatóságok ismét megtiltották a gyülekezést a tatár nemzetiségűeknek az évfordulón.

(MTI)

Rovatok