Index Vakbarát Hírportál

Kiakadt Bakondi az EP-elnökre

2017. június 10., szombat 08:53

Olyasmit javasolt az Európai Parlament vezetője, amiről már egy éve Navracsics Tibor is beszélt.

Arra lehet számítani, hogy nyáron növekedhet vagy legalábbis szinten marad a migrációs nyomás Magyarország határain - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az állami tévének pénteken.

A főtanácsadó hangsúlyozta: egyre többször fordul elő, hogy nagyobb csoportok kísérelnek meg átjutni a határon. Afganisztánból, Pakisztánból és Bangladesből érkeznek a legtöbben, jóval kevesebben az arab világból és Fekete-Afrikából - tette hozzá. A migrációs nyomás egyébként 98 százalékot esett vissza a tavalyi uniós-török alkunak köszönhetően.

Bakondi György kitért arra, hogy a magyar kormányt folyamatosan nyomás alatt tartják a civil szervezetek és más érdekcsoportok, valamint az Európai Unió. Emlékeztetett: szerdán Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, hogy az Európai Bizottságnak fel kell lépnie a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus működtetéséért. Magyarországnak ezzel 1294 menedékkérőt kellett volna átvennie két év alatt, de nem hajlandó végrehajtani a jogerősen elfogadott szabályt.

Antonio Tajani szerint szükség esetén kötelezettségszegési eljárást kell indítani a tagországok ellen, amelyek nem hajtják végre a kötelező kvótákról szóló korábbi döntést. Ilyen akkor indulhat, ha egy elfogadott jogszabályt sért egy tagállam, tavaly már Navracsics Tibor is arra utalt, hogy ez lesz a helyzet vége.

Soros György egy konferencián a közelmúltban ismét arról beszélt, milyen fontos Európának a migránsok beengedése, és a tervek szerint egy központi brüsszeli hivatal egy állandó mechanizmus alapján osztaná szét a tagállamok között a bevándorlókat - mondta. (Azt már nem tette hozzá, hogy a javaslat az EU jogalkotás-követője szerint is megakadt az uniós döntéshozatalban. Ahogy azt a rendszer is jelzi, a tagállamoknál állt meg: korábban kiszámoltuk, hogy nincs mögötte többség, bár ez a francia választásokkal változhat.)

Bakondi György szerint az áthelyezés komoly biztonsági kockázatokat rejt, holott az alanyokat ellenőrzi a fogadó ország, és a magyar embereknek elfogadhatatlan. Magyarország készen áll arra, hogy megvívja a politikai harcot és jogi lépésekkel is oltalmazza az ország szuverenitását.

Az 1294-es áthelyezési mechanizmus ellen Magyarország perre ment, bár itt olyan érvekkel próbálkozik, amelyek önkényesen újraírnák az EU-s jogalkotást és nem is nagyon sikerült meghatni az uniós bírákat.

(MTI)

Rovatok