Index Vakbarát Hírportál

Le Penék után a francia liberálisokat is vizsgálják

2017. június 10., szombat 09:17

A Modem nevű párt hasonlóan csalhatott az Európai Parlamentben, mint a szélsőséges Nemzeti Front.

A párizsi ügyészség pénteken bejelentette, hogy előzetes eljárást indított a centrista, liberális Modem egyik korábbi európai parlamenti képviselője, Jean-Luc Bennahmias egyik volt asszisztensének az ügyében. A közlemény szerint hivatali visszaélés és szabálysértés ügyében a vádhatóság megbízásából a bűnügyi rendőrség korrupcióellenes hivatala nyomoz.

A vizsgálatban több, a centrista párt által papíron az Európai Parlamentben foglalkoztatott munkatárs helyzetét is megvizsgálják. Ők sajtóinformációk szerint soha nem fordultak meg Brüsszelben vagy Strasbourgban, hanem valójában a Modem párizsi székhelyén dolgoztak. Az Emmanuel Macron államfő mozgalmával koalícióban kormányzó Modem párt elnöke, Francois Bayrou jelenleg az igazságügyi miniszter.

Az ügyészség közleménye szerint a Modem egyik volt alkalmazottja tett feljelentést a párt ellen. A levélben dokumentumokkal igazolta, hogy amikor 2010. december 2-án egy webmesteri munkáról szóló munkaszerződést kötött vele a párt, akkor aláírattak vele egy mellékletet, amely szerint Jean-Luc Bennahmias akkori európai parlamenti képviselő mellett asszisztensként is dolgozik. A feljelentő azt állítja, hogy soha nem dolgozott a politikussal.

Az európai parlamenti képviselő szerint arról a félállású munkatársáról van szó, aki 2010 vége és 2011 vége között dolgozott mellette. „A Modem internetes oldalán számolt be a munkáról, amelyet az Európai Parlamentben végeztem, és kapcsolatban állt a többi parlamenti asszisztensemmel Brüsszelben és Marseille-ben” - mondta a politikus a Le  Monde című napilapnak.

Marielle de Sarnez, a szintén centrista Modemhez tartozó Európa-ügyi miniszter és 18 másik európai parlamenti képviselő ellen két hete tett panaszt az ügyészségen a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front állítólagos fiktív uniós asszisztensi állások miatt. A radikális jobboldali párt ellen hasonló gyanú miatt folyik eljárás, s a panasz alapján előzetes eljárás indult a miniszter ügyében is, aki viszont rágalmazás miatt feljelentést tett a Nemzeti Front ellen.

(MTI)

Rovatok