Index Vakbarát Hírportál

Újabb díjat kapott Széll Tamás

2017. június 10., szombat 20:56

Az Európai Parlament ismerte el a mesterszakácsot és Szilárd Istvánt, aki külön szakot hozott létre a migrációs egészségügynek.

Széll Tamás és Szilárd István kapták az Európai Parlamenttől idén az Európai Polgár magyar díjait.

Az indoklás szerint Széll Tamás mesterszakács kimagaslóan teljesít a konyhaművészetben, ami Európa egyik lehető legfontosabb értéke. Eredetiségének köszönhetően a „magyar terroir” az összeurópai gasztronómiai tudás aktív szereplőjévé vált. 2016-ban megnyerte a Bocuse D'Or verseny európai döntőjét, idén a 4. helyet és a különdíjat szerezte meg. Schöpflin György európai parlamenti képviselő terjesztette fel az EP elismerésére.

Szilárd István a magyarországi Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, tudományos főtanácsadó. Idáig összesen több mint 150 tudományos magyar, angol és német nyelvű közlemény és könyvfejezet szerzőjeként jelentek meg írásai az egészségfejlesztés, a köz- és migrációs egészségügy területén. Kutatta többek között a migránsok demográfiai jellemzőinek, egészségi állapotának, az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségének feltárását, illetve a tagállami intézményrendszer migránsokkal kapcsolatos szolgáltatásainak a feltérképezését. A Pécsi Tudományegyetemen külön szakot indított a témában, amely széles látókörű szakemberek képzésével kíván hozzájárulni a migránsok társadalmi integrációjához. Szilárd Istvánt Pelczné Gáll Ildikó EP-alelnök és Deli Andor képviselő terjesztették fel a díjra.

Az Európai Parlament 2008 óta osztja ki az elismerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek és szervezeteknek, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

(Európai Parlament)

Rovatok