Index Vakbarát Hírportál

Nem rohanták le az ukránok az EU-t

2017. június 12., hétfő 16:18

Hiába ment nyugaton a paráztatás az ukrán vízummentesség miatt, a korlátozás feloldása óta alig jöttek többen az országból.

Az Európai Unióba utazó ukránok mindössze a 2,8 százaléka használta ki vasárnap, azaz az első napon az életbe lépett vízummentességet - közölte hétfőn a kijevi külügyminisztérium konzuli osztálya.

Azok az ukránok utazhatnak vízummentesen az EU-ba, akiknek van biometrikus útlevéle, utasbiztosítása és meghatározott összegű pénze. Utóbbi nagyságát minden uniós tagállam maga határozza meg.

Az Európai Parlament április 6-i strasbourgi plenáris ülésén szavazta meg az ukrán állampolgárok szabad uniós beutazását biztosító vízummentességet, amely június 11-én lépett életbe. Ez volt az a kézzel fogható és rövid távon elérhető előny, amelyet az ukrán lakosságnak az európai integrációt támogató része várt, és amiért a Jevromajdan elnevezésű tüntetéssorozat elindult 2013 őszén, miután az akkori államfő, a jelenleg Oroszországban bujkáló Viktor Janukovics és kormánya váratlanul leállította az uniós társulási folyamatot. A véres Majdan-tüntetések 2014 februárjában értek véget, miután a parlament menesztette Janukovicsot az elnöki posztról. Az új kijevi vezetés - élén a 2014 május végén megtartott előrehozott elnökválasztáson győztes Petro Porosenko új államfővel - ígéretet tett arra, hogy minden tőle telhetőt megtesz a vízummentes utazás mihamarabbi eléréséért.

Tavaly Hollandia a társulási szerződés ellen szavazott egy nem kötelező erejű referendumon. Az ellentábor egyik fő érve épp az volt, hogy az ukránok majd tömegesen érkeznek majd az EU-ba.

(MTI)

Rovatok