Index Vakbarát Hírportál

Egyértelműbbé válnak az energiatakarékossági címkék

2017. június 14., szerda 14:43

Vége az elavult, átláthatatlan rendszernek a háztartási gépek energiafogyasztásának jelzésére, és a hamarosan bevezetett jelöléseket is automatikusan megújítják, ha eljár felettük az idő.

Egy keddi európai parlamenti döntés értelmében nemsokára könnyebben lehet majd energiatakarékos háztartási gépet választani. A technológiai fejlődéssel lépést tartó új, A-tól G-ig tartó jelölési rendszerrel egyszerűbb lesz megtudni, melyik gép mennyire csökkenti a villanyszámlánkat. Az EP várakozásai szerint a váltás arra sarkallja a gyártókat, hogy még többet fektessenek az energiafogyasztás mérséklésébe. Az A+/A++/A+++ jelzéseket leváltó rendszer leghamarabb 2019 végétől lép életbe.

Ha az EU piacán eladott termékek 30 százaléka a legfelső, vagy 50 százalékuk az első két energiahatékonysági kategóriába esik, akkor újra változhat a jelölési rendszer, így a jelölési rendszerek lépést tudnak tartani az energiahatékonyság fejlődésével.

Az új címkék ott lesznek a termékeken és a letölthető, kereshető online katalógusokban, a termékek reklámozásakor pedig az energiahatékonysági információkat mindig fel kell tüntetni. Az Európai Bizottságnak a nemzeti hatóságok munkáját és a fogyasztók eligazodását segítő termékadatbázist kell létrehoznia.

„Az energiarendszer átalakításának motorjai a fogyasztók, akik nemsokára világos digitális információkkal rendelkeznek. A nyilvánosan hozzáférhető adatok jóvoltából a jövőben az emberek a fogyasztási adatokat összehasonlítva vásárolhatnak” – mondta a jogszabály EP-felelőse, Dario Tamburrano.

Rovatok