Index Vakbarát Hírportál

Együtt örül az EU a roamingdíj eltörlésének

2017. június 15., csütörtök 21:23

Közös nyilatkozatban veregették egymást hátba az uniós intézmények vezetői az évtizedes vajúdással összehozott intézkedés miatt.

Június 15-étől nem kell többé roamingdíjakat fizetni az Európai Unión belül. Ez alkalomból az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker, valamint – az Európai Unió Tanácsa máltai elnökségének nevében – a máltai miniszterelnök, Joseph Muscat, közös nyilatkozatot adtak ki.

A dokumentum szerint „az Európai Unió lényege, hogy közelebb hozza egymáshoz az embereket, és megkönnyítse mindennapjaikat, a roamingdíjak megszüntetése tehát valódi európai sikertörténet.” (A sok éve futó történetben azért voltak csúnya jelenetek.)

Mostantól az EU-n belül utazók ugyanolyan díjszabás mellett telefonálhatnak, küldhetnek SMS-eket és csatlakozhatnak az internetre mobileszközeikkel, mint belföldön, leglábbis aki utazik vagy csak ideiglenesen van másik tagállamban. „Az EU a barangolási díjak megszüntetését legnagyobb sikerei között, egyszersmind olyan eredményként könyvelheti el, amely mindenkinek nyilvánvaló.”

A piac „sokáig nem működött megfelelően ezen a téren, és az utóbbi tíz évben intézményeink keményen dolgoztak azon, hogy orvosolják a helyzetet.

Az európaiak eddig csak csínján merték használni mobiltelefonjukat, amint átlépték az EU valamelyik belső határát, legyen szó nyaralásról, munkáról, tanulmányokról vagy csak egy rövid kiruccanásról, hazatérve pedig rettegve várták telefonszámlájukat a magas roamingdíjak miatt. De mindez már a múlté.

Holnaptól az EU-n belül tett utazásaink során ugyanolyan díjszabás mellett telefonálhatunk és internetezhetünk, mint odahaza.”

(Európai Bizottság)

Rovatok