Index Vakbarát Hírportál

Elege van az EP-nek a brexit-bénázásból

2017. június 15., csütörtök 21:41

Az előrehozott választással megkavart brit kilépés mellett a migrációnál mutatott szolidaritás hiánya is zavarja az európai parlamenti képviselőket.

Migráció, brexit és védelmi politika - ezek voltak az európai parlamenti képviselők legfontosabb témái a máltai elnökséggel és Jean-Claude Juncker elnökkel rendezett vitán a közledő uniós csúcstalálkozóról.

Migráció: szégyenletes a szolidaritás hiánya

A képviselők kiábrándítónak és szégyenletesnek nevezték, hogy a Tanács a tagállami szolidaritás hiánya miatt nem jut dűlőre a dublini rendszer reformjával. Mások azt hangsúlyozták, mennyire fontos a külső határok védelme és az eddig elért eredményeket sorolták.

Az EP-t megosztotta az EU-n kívüli országokkal, például Líbiával kötendő megállapodások kérdése. Egyes képviselők határázottan ellenezték az együttműködést egy „bukott álammal”, mások megállapodást sürgettek, hogy ne haljanak meg még többen a földközi-tengeri átkelés közben.

Megy az aggódás a brexit miatt

A múlt heti brit választások nyomán több frakcióvezető is beszélt a brexitről. Volt olyan vélemény, hogy a „kemény brexit” (azaz a szigetország kiesése az EU-ból bármiféle jogi kapcsolat nélkül) egyszer és mindenkorra lekerült az asztalról. Mások a tárgyalások csúszása és a várható végeredmény körüli bizonytalanság miatt idegeskedtek. A brexit miatt nem várhat a többi fontos probléma megoldása - szögezte le az egyik felszólaló.

A frakcióvezetők érintették a védelmi együttműködés felpörgetésének kérdését is.

(Európai Parlament)

Rovatok