Index Vakbarát Hírportál

Az EU sokkal több, mint Brüsszel

2017. június 15., csütörtök 07:12

Megmutatjuk, miért beszélnek hülyeséget például kormánypárti politikusok, akik az Európai Parlamentet egyszerűen lebrüsszelezik.

Ma már lassan csak névelőből van több Belgium fővárosának emlegetésénél a kormánypárti politikusok beszédeiben. Pedig az EU messze nem csak „Brüsszelből” áll, minden tagállamban jelen vannak az intézményei.

A legfontosabbak székhelye valóban a belga városban van, de ez szinte véletlenül alakult így. Amikor az EU elődjének kerestek központot, elsőre Luxemburgnál próbálkoztak be, de a hercegség nem kért a lehetőségből. Végül Brüsszelt választották – főleg azért, mert akkor éppen ott rendeztek világkiállítást.

A városban azóta szépen fokozatosan terjeszkedik az európai negyed, finoman szólva is rányomja a kézjegyét Brüsszelre. Az Európai Bizottság központját, a Berlaymontot egy apácazárdáról nevezték el, amelyet átkötöztettek az építkezés miatt, a tagállami miniszterek üléseinek helyet adó Justus Lipsiust egy megszüntetett utcáról keresztelték el. Nemrég egy védett homlokzatú art deco épülethez nyomtak hozzá egy üvegkockába zárt óriáslampiont, hogy évi párszor egy-két napra beleültethessék az állam- és kormányfőket.

Az uniós képviselők gyűlésének viszont két másik országban is van épülete és minden tagállamban akad tájékoztatási irodája, ahogy az Európai Bizottságnak is van minden tagállamban képviselete. Az uniós intézmények, ügynökségek szintén szét vannak szórva az egész EU területén, köztük Budapesten is – nézze meg, mi hol található!

Rovatok