Index Vakbarát Hírportál

Trump nélkül se dől be a klímaegyezmény

2017. június 15., csütörtök 06:52

Az Európai Parlament megszavazta, hogyan hajtsuk végre a párizsi, éghajlatváltozás elleni megállapodást. Az Európai Bizottság elnöke szerint az Egyesült Államok kilépése az egyezményből csak még elkötelezettebbé tette a többieket.

Megszavazta a párizsi klímaegyezmény rendelkezéseinek végrehajtását lehetővé tévő intézkedéseket szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése.

Az elfogadott szabályokkal az Európai Unió teljesítheti a vállalásait, amit nemzeti célokra bontottak le. Ezek érintik a mezőgazdaságot, a közlekedést, az építőipart, illetve a hulladékkezelést, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60 százalékát adják, de az EU széndioxid-kibocsátási piaca nem fed le. Így

2030-ra összességében 40 százalékkal csökkentse károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest.

A képviselők 2050-re 80 százalékos csökkentést szeretnének a 2005-ös szinthez képest.

A nagy többséggel elfogadott javaslat alapján az uniós gazdasági átlag alatti tagállamok jutalmat kapnak, ha 2020 előtt lépnek.

A plenáris ülésen az Európai Bizottság elnöke is felszólalt. Jean-Claude Juncker szomorú fejleménynek nevezte, hogy Donald Trump nemrég úgy döntött, kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből.

„Sajnos nem mindenki fogadja el a tények igazságát”

– szúrt oda az Egyesült Államok elnökének. Szerinte ez a lépés jele annak a jele, hogy Washington lemond a részvételről a Föld sorsát meghatározó közös cselekvésben. A csalódottsága mellett leszögezte, hogy

az Egyesült Államok visszavonulása nem jelenti a megállapodás végét, mivel a világ többi része ezáltal csak még elkötelezettebbé vált az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az Európai Unió nem fogja újratárgyalni a szerződést, annak a rendelkezéseit végre kell hajtani. „Húsz évet töltöttünk tárgyalással, most eljött az ideje a cselekvésnek” - mondta.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke hibának nevezte az amerikai döntést, mert a klímaváltozás az egyik legnagyobb világszintű probléma.

„A mai szavazás teljesen világos üzenetet küld Trump elnöknek: Európa tiszteletben tartja a vállalásokat és megragadja a zöld növekedésben rejlő lehetőségeket, akár az Egyesült Államokkal, akár nélküle” - mondta a jogszabály felelőse, a holland liberális Gerben-Jan Gerbrandy.

(MTI)

Rovatok