Index Vakbarát Hírportál

Óriásit ferdített Gulyás a civiltörvényről

2017. június 18., vasárnap 01:36

Gulyás Gergely olyan uniós példát rángatott elő a kormány civileket megbélyegző törvényének megvédésére, ami ezer sebből vérzik.

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénnyel a jelentős összegű támogatások ténye, összege és az adományozó neve ismert lesz - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke, a törvényalkotási bizottság elnöke a Figyelőnek adott interjújában.

A Velencei Bizottság észrevételét megfogadva a kisebb mértékű, 500 ezer forint alatti összeget adományozók nevesítése nem kötelező - mutatott rá Gulyás Gergely. Az Európa Tanács alkotmányjogi testülete szerint a büntetések arányosságát biztosítani kell, "mi pedig egyértelműbbé tettük" ezt. A jogszabályt viszont hiába módosították, a lényegi kifogások a Velencei Bizottság szerint is változatlanok maradtak, ezért a végleges szöveget is aggályosnak találta.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy számtalan hasonló külföldi jogszabály létezik. A Velencei Bizottság jelentése is hivatkozik a részletekben eltérő, da hasonló célt szolgáló ír, izraeli, amerikai, orosz szabályozásra, és az európai uniós pénzekkel kapcsolatosan az Európai Parlament asztalán is van egy hasonló tervezet - mondta.
Gulyás Gergely kijelentette: egyiket sem kezelték mintaként. „Az ellenzék és a média velünk nem rokonszenvező része minden alap nélkül hosszabb ideje az sulykolja, hogy Magyarország putyinizálódik, ebbe a narratívájukba pedig nem engedik be a valóságot, ezért nem más létező példákat említenek, hanem az oroszt” - mondta. „Aljasnak vagy hazugnak kell lenni ahhoz, hogy Magyarországot az alapvető szabadságjogok érvényesülése terén valaki Oroszországhoz hasonlítsa.”

Ehhez képest a magyar jogszqbály helyenként szinte csak lefordítja az oroszt. Az amerikai példáról viszont az USA nagykövetsége maga írta le, miért nem stimmel, és az Európai Parlament berángatása is teljesen indokolatlan. Korábban leírtuk, hogy

(MTI)

Rovatok