Index Vakbarát Hírportál

Vajon hány kalória van egy üveg borban?

2017. június 18., vasárnap 01:05

Az Európai Bizottság a borokra is rá akarja iratni a kalóriatartalmukat. A termelők köszönik, de ebből nem kérnek.

Szigorítás helyett ágazatra szabott megoldásokat kérnek, és önszabályozást javasolnak a termelők a tervezett uniós borcímkézési szabályozásban – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

A szakmaközi szervezet tájékoztatása szerint az Európai Bizottság javaslatára minden alkoholos ital címkéjén fel kellene tüntetni annak kalóriatartalmát. Emellett figyelmeztetni kellene a fiatalokat az alkoholfogyasztás és az ittas vezetés veszélyeire.

A négy legnagyobb európai borlobbiszervezet levelet írt a közös álláspontjával Európai Parlament borral is foglalkozó munkacsoportjának. Ebben a szőlő-bor ágazat „sajátos szabályozási igényeire” hívják fel a figyelmet. További szigorítás helyett azt javasolják, hogy a fogyasztókat személyre szabottan, az interneten keresztül tájékoztassák a borok összetételéről, a termelőket ne kötelezzék az energia- és a tápanyagtartalom részletes feltüntetésére a címkéken. Cserébe köteleznék magukat, hogy kommunikációjukban hangsúlyoznák a felelős borfogyasztás népszerűsítését és a fogyasztói tudatosság növelését. Az ágazat termelési szerkezete, a borkészítés speciális feltételei, a tagállamok helyi igényei egyaránt egyedi, a többi alkoholos terméktől eltérő szabályozást tesznek szükségessé.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is csatlakozott az európai szintű szakmai összefogáshoz, A Bort mértékletesen program nemzeti koordinátoraként nemcsak az önszabályozást, hanem a felelős alkoholfogyasztásra ösztönzését is támogatja. A szervezet a magyar európai parlamenti képviselőket is arra kéri, hogy munkájukban képviseljék a magyar bortermelők érdekeit, így az EU ésszerű és betartható szabályokat vezessen be a borcímkézésben – olvasható a tanács közleményében.

(MTI)

Rovatok