Index Vakbarát Hírportál

Közel 30 ezren kértek menedéket nálunk tavaly

2017. június 21., szerda 08:52

A menekültek világnapja alkalmából az Európai Parlament interaktív infógrafikán mutatja be a menedékkérők és a menekültek számát tagállamonként.

Ki a menedékkérő és a menekült?

Menedékkérőnek az a külföldi számít, aki menedékjogi kérelmet nyújtott be, mert hazájában üldözték, kínozták, vagy veszély fenyegeti az életét, de ügyében nem született még jogerős döntés.

A menekült olyan külföldi, akinek el kellett hagynia hazáját, mert ott politikai nézetei, származása, vallása, vagy egy bizonyos társadalmi csoporthoz való tartozása miatt üldözték, vagy veszélyben volt az élete. Nemzetközi védelemre szorul és ezt a befogadó ország jogerősen elismerte.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint a nemzetközi jog egyik alapvető elve, hogy a menekülteket nem lehet kiutasítani, vagy visszaküldeni a származási országukba, ha ott az életüket, vagy szabadságukat veszély fenyegeti.

Június 20. a menekültek világnapja. Azokról szól, akiknek az életben maradásukhoz el kellett hagyniuk az otthonukat és a háborúval vagy szegénységgel sújtott hazájukat.

A tavalyi évben csak a Földközi-tengeren keresztül több mint 360 ezer ember érkezett az EU területére, közülük nagyjából ötezer tűnt el, vagy veszítette életét. Az Európai Parlament interaktív infografikán mutatja be, hogyan alakult a menekültek és a menedékjogi kérelmek száma az EU tagállamaiban 2010 és 2016 között.

Az infógrafika alapján Magyarországon adták be tavaly a hetedik legtöbb menedékkérelmet, közel 30 ezret, és nagyjából 4700 menekültet fogadtunk be.

Az infógrafika ide kattintva érhető el.

(Európai Parlament)

Rovatok