Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít az EU a pénzdugdosás ellen

2017. június 26., hétfő 16:32

Új szabályok léptek életbe az adóelkerülés és a pénzmosás ellen. Már egy következő szigorítás is készül.

Hatályba lépett új uniós pénzmosás elleni irányelv. Ez az Európai Bizottság szerint megszilárdítja az érvényben lévő szabályokat és hatékonyabbá teszi a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet, az adóelkerülés megelőzésére pedig növeli az átláthatóságot.

Az irányelv megállapítja bankok, jogászok és könyvelők kockázatértékelési kötelezettségeit, valamint a vállalatok tényleges tulajdonlására vonatkozó egyértelmű átláthatósági követelményeket. Megerősíti, hogy az egyes tagállamok pénzügyi információs egységeinek együtt kell működnie és ki kell cserélnie az információkat. Ez elősegíti a gyanús pénzátutalások azonosítását és nyomon követését a bűncselekmények és a terrorista tevékenységek megelőzéséért és felderítésért. Az irányelv közös politika kialakítására ösztönzi a tagállamokat az olyan EU-n kívüli országokkal szemben, amelyeknek nincsenek megfelelő szabályai a pénzmosás és terrorizmus finanszírozására. Az életbe lépő szabályozás megerősíti az illetékes hatóságok szankcionálási hatásköreit is.

Az Európai Bizottság kétévente kockázatértékelési jelentést tesz közzé, amellyel segíteni kíván a tagállamoknak, hogy könnyebben azonosíthassák, elemezzék és kezeljék a pénzmosási és a terrorizmus-finanszírozási kockázatokat. A dokumetum megvizsgálja az új veszélyeket is, mint például a virtuális fizetőeszközök vagy a közösségi finanszírozási platformokkal kapcsolatosakat. A jelentés a meghatározó területenkénti kockázatok széles körű feltérképezése mellett tartalmazni fogja a bűnözők leggyakoribb pénzmosási módszereit. Ajánlásokat is tesz arra, hogyan kell megfelelően kezelni az azonosított kockázatokat.

Az Európai Bizottság a Panama-iratok feltárása után, 2016 júliusában javaslatot terjesztett elő a terrorizmus finanszírozásának sikeresebb leküzdéséért, valamint a pénzügyi tranzakciók nagyobb átláthatóságának biztosításáért. Ezzel a magas kockázatú, unión kívüli országokból érkező pénzáramlásokkal szemben szeretnének biztosítékokat, a pénzügyi információs egységeknek pedig javítani a hozzáférést az információkhoz, köztük a központosított bankszámla-nyilvántartásokhoz. A javaslatot jelenleg az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalja, várhatóan még az idén elfogadják - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata.

(MTI)

Rovatok