Index Vakbarát Hírportál

Kérdezze a brexitről a brit EU-politika szakértőjét!

2017. június 27., kedd 10:02

Ismerje meg a politikust, aki a brit Európa-politika egyik legbefolyásosabb háttérembere. Ha a londoni magyarok jogairól, a brit politikai helyzetről vagy bármi másról érdekelné Richard Corbett véleménye, írjon nekünk bátran az eurologus@mail.index.hu emailcímre, és mi feltesszük kérdését az EP-képviselőnek!

„Megtestesíti mindazt, ami gonosz ebben a világban. Ezt az embert haladéktalanul el kell küldeni erről a bolygóról. Nem elég egyszerűen kiszavazni a hivatalából... ki kell végezni.”

Magát is tudja ekézni

„Én vagyok a legunalmasabb ember, akire biztonsággal szavazhat”

– írja a képviselő saját bemutatkozásában.

Nem sok politikus van, aki egy ilyen véleményt kitenne a honlapjára. Mégis ez a három kiválasztott idézet egyike, ami Richard Corbett oldalán fogadja a látogatókat. Hogy miért büszkélkedhet el ezzel az európai parlamenti képviselő a nyitólapon? Valószínűleg azért, mert az üzenetet egy euroszkeptikus fórumra írta ki egy névtelen szerző, vagyis a baloldali, munkáspárti politikus büszke arra, hogy idegesíti az Európai Unió ellenfeleit.

Az első brexit-népszavazáson is kampányolt

A brexit-népszavazások közül már az 1975-ösben is az akkor még győztes maradáspártiak oldalán kampányolt. Azóta se veszített a lendületből: többek között az Európai Mozgalom brit szervezetének alelnöke és még Írországban is segített, hogy az ott élők második nekifutásra igent mondjanak az uniós reformszerződésre 2009-ben.

Már az 1980-as években is részt vett egy, az Európai Unió létrehozására tett javaslat kidolgozásában és az elsők között emlegette az EU „demokratikus deficitjét”, több jogkört követelve az Európai Parlamentnek. Később számos reformegyezménynél bábáskodott. A miniszterelnököt is megelőzte egy 2012-es felmérésben, amelyben az EU politikáját leginkább befolyásoló brit politikusokat keresték, csak hárman hagyták le.

Kibillentette a szélsőjobb

Régi motorosnak számít az Európai Parlamentben: 1996 óta ül ott, bár nem folyamatosan. Az európai integráció híveként valószínűleg nem lehetett könnyű feldolgozni, hogy 2009-ben nagyon szoros versenyben, de elveszítette a helyét a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt egyik képviselőjével szemben.

„Az éjszaka legszomorúbb híre” – írta erről a BBC EU-ügyi blogja. „Pártpolitikától függetlenül vannak olyan emberek, akik jók a politika egészének”. Richard Corbett „egy visszafogott, gondolkodó politikus, emellett egyike azon keveseknek, akik értik, hogyan működik az Európai Parlament valójában”. A tudásával több könyvet írt, köztük az uniós berkekben alapműnek számító kézikönyvét a testületről, amelyet az Európai Bizottság, valamint az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács mostani elnökei is méltattak.

A szakértelmét a 2014-es európai parlamenti visszatéréséig is kamatoztatta, az Európai Tanácsot akkoriban vezető Herman Van Rompuy tanácsadója lett.

A magyarok jogait is védené

A tavalyi brexit-népszavazáson az igenek mellett kampányolt, sőt. Decemberben egy európai parlamenti határozathoz adott be puhító módosítókat. Így az euroszkeptikus brit bulvársajtó, valamint a konzervatívok szerint nyitva hagyta volna az ajtót a britek maradása előtt, holott csak egy jogi következmények nélküli határozatról volt szó.

Azóta is sokat foglalkozott a brexittel. Legutóbbi bejegyzésében épp a több millió uniós állampolgár, köztük a magyarok jogaiért aggódott, akik az Egyesült Királyságban élnek: például elismerik-e majd a hazájukban szerzett végzettségüket, mert enélkül önmagában nem sokat ér, ha maradhatnak dolgozni.

Rovatok