Index Vakbarát Hírportál

Macron nem szakított a botrányba keveredett párttal

2017. június 28., szerda 08:34

Szövetségesként annak ellenére megtartotta a pártfinanszírozási botrányba került liberális Modemet, hogy enélkül is meglenne a többsége.

Hiába van Emmanuel Macron francia államfő A Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártjának abszolút többsége a nemzetgyűlésben, megtartotta politikai szövetségesének a 42 mandátumot szerzett centrista Modemet is. A párt önálló frakcióban politizál, de az állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állások miatt ügyészi vizsgálatok alá került tagoknak távozniuk kellett a kormányból.

A jobbközép Köztársaságiaknak két frakciója lesz a nemzetgyűlésben, az egyik támogatja a kormányt, a másik viszont ellenzékként kíván fellépni. A szocialisták Újbaloldal néven, a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális baloldali Lázadó Franciaország és a Kommunista Párt is saját frakciót alakít, azaz három baloldali ellenzéki csoport lesz az alsóházban. A szélsőjobboldali, szintén európai parlamenti botrányba keveredett Nemzeti Frontnak nyolc képviselővel nincs önálló frakciója.

(MTI)

Rovatok