Index Vakbarát Hírportál

Kérdezzen a Nemzeti Front szélsőjobbos EP-képviselőjétől!

2017. június 30., péntek 13:55

Nicolas Bay, a néppártosodó francia Nemzeti Front főtitkára rendszeresen kiáll a magyar kormány mellett az Európai Parlamentben. Ha érdekli a véleménye Orbán Viktorékról, a migrációról, az EU jövőjéről, a francia politikáról, írjon nekünk bátran az eurologus@mail.index.hu emailcímre, és mi feltesszük kérdését az EP-képviselőnek!

Nincs könnyű dolga mostanában a magyar miniszterelnöknek, ha támogatókat kell keresnie az Európai Parlamentben. A legutóbb, amikor ott járt, még a saját pártcsaládjából is többen felszólaltak ellene, de lelkes hívei is akadnak. Nicolas Bay, a szélsőjobboldali Nemzeti Front EP-képviselője például két éve a Magyar Hírlapnak arról beszélt, hogy sokszor idézte a magyar miniszterelnököt. Orbán Viktor „remek beszédet tartott” 2015-ben az Európai Parlamentben „azon eurokraták előtt, akik évek óta támadják őt és a Fidesz európai parlamenti képviselőit”, és a francia képviselő sajtóközleményben üdvözölte „az igaz szavakat, amiket mondott”.

Izraelben pörgette a néppártosodást

A képviselő nem véletlenül próbálta közelebb húzni a Fideszhez a három teljes európai parlamenti frakcióval jobbrább ülő Nemzeti Frontot. A párt a Jobbikhoz hasonlóan éppen néppártosodóban van, miután a szélsőségesekre egyre kevésbé vevők az európai választók, de Nicolas Bay tavaly határozottan elutasította, hogy együttműködjenek Vona Gáborékkal (igaz, Balczó Zoltánt kétszer is megpróbálták átugrasztani a saját frakciójukba). A Huffington Post francia kiadása szerint Nicolas Bay összpontosítja a Nemzeti Front nemzetközi erőfeszítéseit, hogy véget vessenek a párt „démonizálásálásának”. Például idén januárban Izraelben járt, és nem volt egyszerű a feladata egy olyan párttal, amelynek az alapítója a holokausztot kisebbítette, és a vezetője is hajlamos belecsúszni a francia hatóságok mentegetésébe a zsidók elleni akciókban.

Lázadt, de megtért

Nicolas Bay eddig is nagy szerepet kapott abban, hogy a kis, néhány százalékos támogatottságú pártnak szélesítse a szavazótáborát, és mostanra már nagyon komolyan számolni kelljen vele a választásokon. 15 évesen csatlakozott a Nemzeti Fronthoz és gyorsan tört előre az ifjúsági szervezetében. Egy keresztény egyesület társalapítójaként harcolt a melegek regisztrált élettársi kapcsolata és az eutanázia ellen. A Nemzeti Front 1999-es szakadásakor viszont a lázadók Nemzeti Republikánus Mozgalmával (MNR) tartott.

Az önkormányzati választásokon tudott jól szerepelni igazán, ahol a feltörekvő mozgalmak könnyebben tudnak kezdeti sikereket elérni, mint egyből a parlamentben. 2001-ben önkormányzati képviselő lett, és egyedüliként tartotta a helyét az MNR-ből. 2008-ra felküzdötte magát a párt vezetői közé, de kiszorították, mert egyre közelebbi lett a kapcsolata a Nemzeti Fronttal. 2008-tól már ismét Marine Le Pent, a Nemzeti Front elnökét támogatta egy mozgalmával, és a párt listáján indult az önkormányzati, majd az európai parlamenti választásokon. Volt már elnökjelölti szóvivő, szervezte a Front National önkormányzati kampányait és mostanra a párt főtitkára.

Rendszeresen kiáll a magyar kormány mellett

Viszonylag új arc az Európai Parlamentben. Csak 2014-ben ült be a képviselők közé, amikor a Nemzeti Front (és általában az összes euroszkeptikus vagy EU-ellenes párt) nagyot ment az EP-választásokon. Itt többször is kiállt a magyar és a vele szövetséges lengyel kormány mellett (van olyan beszéde a Youtube-csatornáján, amit külön magyar tolmácsolással is feltett). Nem csak Orbánékat támogatja: a brit euroszkeptikus bulvármédiában azzal futott egy jó kört, hogy tiszteletét fejezte ki a brexit miatt a szigetország felé.

Főleg a Nemzeti Front slágertémájáról, a migrációról szokott beszélni. Többek között megvédte a magyar kerítést és egyetértett a nemzeti konzultációval a témáról. Az EU jövőjéről is hasonlóan gondolkodik, mint az Orbán-kormány, szerinte az Európai Uniónak a nemzetek együttműködésének koordinálásáról kellene szólnia.

Az oroszokkal szintén szorosabbá fonná az együttműködést, de attól még valószínűleg Szijjártó Péter is visszahőkölne, hogy a Krím orosz elcsatolását Ukrajnától egy népszavazással eldöntött „újracsatlakozásnak” nevezze. (A referendum körülményei finoman szólva vitatottak, ráadásul Vlagyimir Putyin maga ismerte el, hogy Oroszország katonákkal szivárgott be a Krímbe.) Valószínűleg azzal se sok magyar kormánytag értene egyet, hogy Nicolas Bay felmondaná a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetet.

Rovatok