Index Vakbarát Hírportál

Kohl Európa újjászületésének szentelte az életét

2017. július 2., vasárnap 10:55

„Nagy európai, nagy államférfi, politikai óriás” – mondta az elhunyt német kancellárról az Európai Parlament elnöke.

Helmut Kohl az európai újjászületésnek szentelte az életét. Az egykori német kancellár a demokrácia és a szabadság védelmezője, a kontinens egységesítésének főszereplője volt - mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke a néhai konzervatív politikus rendkívüli európai gyászszertartásán szombaton Strasbourgban.

Helmut Kohl „Nagy európai, nagy államférfi, politikai óriás” volt, aki „mindig képes volt rá, hogy a távolba tekintsen”, és kiállt „a falakkal, a vasfüggönnyel, a totalitárius rendszerekkel szemben”.

Antonio Tajani szerint új jelentést kell adni az európai eszmének, közelebb kell vinni az uniós intézményeket az emberekhez, válaszokat kell adni az aggodalmakra, és hatékonyabb Európát kell teremteni, amely képes megvédeni az állampolgárait.

Merkel a Kohlba fektetett bizalomról beszélt

Helmut Kohl a német és az európai egység útját egyengette, képes volt hosszú távlatokban gondolkozni - mondta Angela Merkel német kancellár, akire Helmut Kohl annak idején egy életre megharagudott, mert kilökte a pártja éléről. Merkel a beszéde elmondása előtt a többi politikushoz hasonlóan fejet hajtott Helmut Kohl európai uniós zászlóval letakart koporsója előtt, amelyet az Európai Parlament üléstermének közepén helyeztek el.

Hangsúlyozta, hogy Helmut Kohl nélkül emberek millióinak másképpen alakult volna az élete, sokaknak esélyt adott. Mélyen meggyőződéses európai politikus volt, aki már akkor az egység pártján volt, amikor mások még vonakodtak, a belé vetett bizalom pedig segített lebontani az egységes Németországgal szembeni aggályokat. „Kohl mindig a tények talaján állt, kitartott amellett, amit mondott vagy ígért,”, és „összekapcsolta a német egységet az európai egységgel. Most rajtunk a sor, hogy megőrizzük az örökségét.”

Emmanuel Macron francia államfő kiemelte: Helmut Kohl többre értékelte a hidakat, mint a határokat. A néhai német kancellár az európai egység építőmestere volt, akinek hálával tartozik a kontinens. Helmut Kohl „olyan bátor döntéseket hozott meg, amelyek nélkül a mi nemzedékünk nem rendelkezne döntési jogkörrel”. A volt kancellár „fáradhatatlan hídépítő”, kulcsfontosságú szövetséges és barát volt Franciaországnak.

Hozzátette: Európa több generáció közös munkájának az eredménye, azoké, akik elég bátrak voltak, hogy felülemelkedjenek a félelmeiken, a gyűlöleten. Európa „csak akkor lehet nagy, ha az a barátság is nagy, amelyen alapszik”.

Clinton: Európa 21. századi történelme Helmut Kohl óráján kezdődött

Komoly és határozott tartás jellemezte Helmut Kohlt és politikáját, ugyanakkor mindig megegyezésre törekedett, az együttműködést kereste - mondta Bill Clinton, az Egyesült Államok korábbi elnöke. Helmut Kohl „imádott" német lenni, büszke volt arra, hogy európai, de tárgyalásaiban és döntéseiben mindig a közös pontokat kereste.

Európa 21. századi történelme Helmut Kohl „óráján kezdődött”, hiszen olyan világot szeretett volna teremteni, ahol senki nem ragadja magához a vezető szerepet, hanem amelyet a szembenállás helyett az együttműködés és szabadság jellemez. A rendszerváltás idején felvetődő, nehézségekre fókuszáló kérdések ellenében adott válaszai vezettek az egységes Németország megteremtéséhez, de viszonyulási pontot jelentett Európa bővítéséhez is.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök beszédében kijelentette: az egykori német kancellár Németország újraegyesítése és az egységes Európa építőmestere, a jövő embere volt, hiszen képes volt megtalálni az egyetlen helyes utat, és képes volt előrehaladni is azon. Mivel Kohl tudta, mit jelent a háború, azért dolgozott, hogy Európát se lövészárkok, se határok ne osszák meg soha többet. Kohl nemzeti vezető maradt, de gondolataiban és cselekedeteiben Európa és az egész világ érdekeit szem előtt tudta tartani. Közös hazát hozott létre Európnak a béke és a biztonság jegyében, de örökségének megtartása érdekében közösen, tovább kell dolgozni - hangsúlyozta.

(MTI)

Rovatok