Index Vakbarát Hírportál

A Toni Erdmann Lux-közönségdíjat kapott

2017. július 4., kedd 21:13

Kihirdették a Lux-díj idei esélyeseit. Az Európai Parlament elismerésének közönségdíját a tavalyi év egyik legfurcsább vígjátéka kapta.

A Lux-díj válogatótestülete a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon nyilvánosságra hozta a díjra esélyes tíz film címét.

Az Európai Parlament filmdíjára esélyes művek közül öt alkotást női rendezők jegyeznek, négy pedig rendezőjük első játékfilmje. Bejutott

A Számi vér és a Nehéz szívvel című filmet áprilisban már láthatta Budapesten a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönsége. A Számi vér akkor elnyerte a fesztivál Hullámtörők-díját.

A Karlovy Vary-i Filmfesztiválon egyúttal bejelentették, hogy a tavalyi Lux-díj mezőny közönségdíjasa a német rendezőnő, Maren Ade Toni Erdmann című vígjátéka lett.

Minden évben tíz film kerül a hivatalos válogatásba, amelyből három juthat be a döntőbe. A döntős filmek közül az európai parlamenti képviselők választják ki a nyertest, míg a közönségdíjról online szavazás dönt.

A döntőbe került három filmet az unió összes hivatalos nyelvére feliratozzák, majd minden tagállamban bemutatják a Lux-filmnapok keretében. A 2017-es Lux-díjat november 15-én adják át Strasbourgban.

A Lux-díj tavalyi győztese a török Deniz Gamze Ergüven francia-német-török koprodukcióban készült filmdrámája, a Mustang volt.

(MTI)

Rovatok