Index Vakbarát Hírportál

Bolgár biztos digitalizálhatja az EU-t

2017. július 4., kedd 21:22

Az Európai Parlament rábólintott, hogy Marija Gabriel a digitális ügyekért felelős uniós biztos legyen.

Támogatta az új bolgár uniós biztosnak jelölt Marija Gabriel kinevezését kedden az Európai Parlament plenáris ülése.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a digitális gazdaságért és társadalomért felelős portfóliót szánja Marija Gabrielnek a brüsszeli testületben. A kinevezést még az uniós tagállami kormányoknak is jóvá kell hagyniuk.

A korábbi bolgár uniós biztos, a költségvetésért felelős Krisztalina Georgieva tavaly októberben mondott le posztjáról, hogy vezető tisztséget vállaljon el a Világbanknál. A feladatkörét a német Günther Oettinger vette át, aki akkor a digitális gazdasággal és társadalommal foglakozott.

A területért felelős biztosnak a 2015-ben elfogadott digitális egységes piaci stratégia végrehajtását kell felügyelnie. Marija Gabrielnek „elő kell segítenie Európa digitális jövőjének megalapozását: a kontinenst behálózó telekommunikációs hálózatok és a határokon átnyúló digitális szolgáltatások kialakítását, illetve az innovatív induló vállalkozások létrejöttét” - írta korábbi közleményében a bizottság.

A 37 éves Marija Gabriel a jelölést megelőzően az Európai Parlament tagja, a jobbközép Európai Néppárt frakciójának egyik alelnöke volt.

(MTI)

Rovatok