Index Vakbarát Hírportál

Brexit: ne az uniós bevándorlók legyenek a bűnbakok

2017. szeptember 25., hétfő 17:24

Brit ellenzéki politikusok, köztük európai parlamenti képviselők azt kérik, ne az uniós munkavállalókat hibáztassák a szociális nehézségekért.

Az Egyesült Királyságnak az Európai Unió egységes belső piacán és a vámunióban kell maradnia a brit EU-tagság megszűnése után is - írták vasárnap megjelent nyílt levelükben a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezető képviselői.

A levelet a párt vasárnap kezdődött éves kongresszusára időzítve jelent meg a The Observer című baloldali vasárnapi brit lap online kiadásában. A dokumentumot többtucatnyi alsóházi és európai parlamenti képviselő, valamint polgármesterek írták alá.

A szerzők szerint a Konzervatív Párt vezette brit kormány a tavalyi brexit-népszavazás „szűkös többségű” eredményét szélsőségesen valósítja meg és bűnbaknak teszi meg a külföldi EU-munkavállalókat.

A referendumon senki nem voksolt saját maga vagy családja elszegényedésére, munkahelyének, jogainak és megélhetésének veszélyeztetésére, vagy a jövő nemzedékek lehetőségeinek szűkítésére - áll a nyílt levélben.

Az aláírók szerint a Munkáspártnak egyértelműen le kell szögeznie, hogy

nem az uniós bevándorlók tehetnek a brit reálbérek csökkenéséről, a munkahelyek biztonságának megingásáról és a közszolgáltatások túlterheltségéről.

A nyílt levél szerzői szerint a kongresszuson a Munkáspártnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy ha kormányra kerül, Nagy-Britannia az EU egységes belső piacán és a vámunióban marad, „nem kizárva semmiféle lehetőséget arra, hogy ezt miként éri el”.

A konzervatív brit kormány a brit EU-tagság megszűnésével együtt ki akar vonulni az Európai Unió egységes belső piacáról és a vámunióból is. Szerintük anélkül olyan, mintha bent maradnának.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kitérő válaszokat adott rá, mit tenne kormányra kerülve.

(MTI)

Rovatok