Index Vakbarát Hírportál

Mi legyen a menedékkérő-kvótákkal?

2017. szeptember 28., csütörtök 15:22

Ma tárgyalja az Európai Parlament bel- és igazságügyi szakbizottsága a nagyszámú menekültkérő áttelepítését Olaszország, Görögország és harmadik országok területéről az Európai Unió más tagállamaiba.

Bár a 160 ezer menekültkérő más tagállamok területére történő áttelepítésére még 2015 szeptemberében a két „vészhelyezeti határozatban” meghatározott határidő már lejárt, ez idáig alig több mint 29 ezer menekültet telepítettek át Olasz- és Görögország területéről a tagállamok. Az EU ezen kívül az ENSZ együttműködésével, vállalta további 20 ezer menekült betelepítését harmadik országokból is (Libanon, Jordánia, Törökország); több mint 17 ezer embert telepítettek át Európába e vállalás szerint.

Az Európai Bizottság szerdán hangsúlyozta, hogy a szeptember 26-a előtt érkezett jogosult személyeket Olaszország és Görögország területéről más tagállamokba át kell helyezni, és

felszólította a tagállamokat, hogy a határidő lejártán túl is mutassanak szolidaritást a rászorulókkal szemben.

A Bizottság javaslata szerint további 500 millió eurót kell fordítani további 50 ezer menekültkérő áthelyezésére annak érdekében, hogy az EU megakadályozza a menekültek utazását-utaztatását az életük veszélyeztetésével, valamint az embercsempészek tevékenységét.

Csütörtöki tanácskozásán az EP belügyi szakbizottságban dolgozó európai parlamenti képviselők felmérik a 2016 márciusában Törökországgal kötött megállapodás eredményeit is.

Az Európai Bíróság Magyarországgal és Szlovákiával kapcsolatban hozott döntését is megvizsgálják az EP jogi osztályának véleményével.

(Európai Parlament)

Rovatok