Index Vakbarát Hírportál

Minden nap arról értesülök, hogy kit kell gyűlölnöm

2017. október 10., kedd 23:58

Korábban a Fidesszel egy politikai családba tartozó párttal lett kormányfő Iveta Radicová, aki szerint sok az EU-t támadó, gyűlöletkeltő populista a térségben. Az LMP EP-képviselője mégse izgul.

Napjainkban Közép-Európa országaiban egyre inkább teret nyernek a populista pártok, amelyek politikája nehezen értelmezhető – jelentette ki Iveta Radicová volt szlovák miniszterelnök kedden Prágában a régió jövőjének szentelt Forum 2000 nevű nemzetközi konferencián.

A jobbközép, Fidesszel közös pártcsaládba tartozó SDKÚ-DS volt politikusa szerint Csehországban, Szlovákiában vagy Lengyelországban „minden négy-öt évben megjelenik a politikai színtéren egy új párt, amelynek értékrendje ismeretlen”. Az ilyen pártok vezetői populista hangnemet használnak, és megpróbálják az egész társadalmat befolyásolni.

„Minden nap arról értesülök, hogy kit kell gyűlölnöm. Egyszer a cseheket, másszor a romákat, harmadszor a menekülteket” – jegyezte meg. „A félelem és a gyűlölet terjesztésével a társadalomban növekszik az erőskezű kormány iránti igény” – hívta fel a figyelmet a politikus, aki 2010 és 2012 között állt a szlovák koalíciós kormány élén.

Iveta Radicová rámutatott: a populisták bírálatainak kedvelt célpontja az Európai Unió. Úgy látja: a közép-európai országok azért elégedetlenek az Európai Unióval, mert nem teljesültek elvárásaik.

A volt miniszterelnök szerint az EU-belépéssel a közép-európai országok célja „a kontinens keleti és nyugati felének életszínvonala közti kiegyenlítődés volt, ami nem történt meg”. Feltette a kérdést, vajon „ebből ered a frusztráció és azok az eszmefuttatások, nem lenne-e jobb az Európai Unión kívül”?

Meszerics Tamás, az LMP európai parlamenti képviselője szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a közép-európai országok többsége a szélsőséges politikai irányzatokhoz csatlakozna, bár „a jobboldali szélsőségesség az utóbbi időben megerősödött a térségben”. A magyar EP-képviselő kijelentette: a következő években nagy viták várnak az Európai Unióra a szükséges változásokról, hogy ne erősödjenek tovább a kételyek az európai integráció értelméről.

A felszólalók, köztük Karel Schwarzenberg majdnem elnökké vált cseh ex-külügyminiszter, egyetértettek abban, hogy nemcsak Közép-Európa, de az egész kontinens „a liberális rendszer válságát éli át”. Iveta Radicová szerint ezt a válságot lehetetlen leküzdeni, ha a társadalom lemond olyan „alapvető értékekről, mint a bizalom, a türelem és a szolidaritás”.

(MTI)

Rovatok