Index Vakbarát Hírportál

Vége lehet a glifozát használatának

2017. október 24., kedd 17:34

A folyékony kapának is nevezett glifozát a világ legnagyobb mennyiségben használt gyomirtója, amelynek használata különösen azóta ugrott meg, hogy egyre inkább elterjedtek a génmódosított kukorica, szója, búza és egyéb glifozát-rezisztens gabonafélék.

Kedden döntött az Európai Parlament plenáris ülése arról az állásfoglalásról, hogy öt éven belül teljesen kivonnák a használatból a glifozát tartalmú szereket. A képviselők azt javasolják, hogy készüljenek tervek a termék kivezetésére, ahol először a háztartási használatot, majd a mezőgazdasági felhasználást tiltanák be. Ehhez képest az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a vitatott növényvédő szer forgalomba hozatali engedélyét tíz évvel hosszabbítsák meg.

A glifozátot tartalmazó készítmény, a Roundup, gyártója pedig a Monsanto, amely a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági védőszereket forgalmazó cége, amelyet jelenleg éppen  egy másik vegyi óriás, a német Bayer – a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója igyekszik felvásárolni.

A glifozát engedélyezést megelőző uniós kockázatelemzési eljárással kapcsolatban kételyek merültek fel, amikor az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége és az EU élelmiszerbiztonsági és vegyianyag ügynökségei a glifozát biztonságosságával kapcsolatban eltérő következtetésekre jutottak. A Monsanto nyilvánosságra hozott belső levelezése kétségeket ébresztett azoknak a tanulmányoknak a hitelességét illetően, amelyeket az uniós szervek a glifozát biztonságosságának értékelésekor használtak.

Az Európai Parlament azt akarja, hogy a növényvédő szerek hatósági jóváhagyás céljából történő tudományos értékelése kizárólag független, lektorált és publikált tanulmányokon alapuljon, amelyek illetékes közigazgatási szervek megbízásából készültek. A Parlament javasolja azt is, hogy biztosítsanak megfelelő forrásokat ezeknek a szerveknek annak érdekében, hogy képesek legyenek független tudományos tanulmányok megrendelésére.

A nem jogalkotási állásfoglalást 355 szavazattal 204 ellenében 111 tartózkodás mellett fogadták el. A tagállamok most szerdán, október 25-én szavaznak a glifozát engedélyének meghosszabbításáról. A növényvédő betiltását kezdeményező európai polgári kezdeményezés már egymillió aláírásnál jár, ennek nyomán az Európai Parlament novemberben nyilvános meghallgatást tart az ügyben.

Rovatok