Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség nem nyomoz a közműpályázat miatt

2017. október 25., szerda 08:29

A Fővárosi Főügyészség szerint nem alkalmasak bűncselekmény gyanújának valószínűsítésére a Jávor Benedek által a víziközmű-fejlesztési pályázatok ügyében tett feljelentésben foglaltak, ezért elutasította a feljelentést - közölte a fővárosi főügyész kedden az MTI-vel.

Ibolya Tibor felidézte: a Párbeszéd európai parlamenti képviselője a víziközmű-fejlesztéssel kapcsolatos közbeszerzések ügyében tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, amely azt a Fővárosi Főügyészségre továbbította.

Jávor Benedek a víziközmű-beruházási keretmegállapodásokat, valamint a kapcsolódó tanácsadói pályázatokat érintően, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést hűtlen kezelés, valamint versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettének gyanújára utalt.

A főügyész megjegyezte: a feljelentés egy internetes cikken alapult, a sajtóbeszámoló szerint az Európai Bizottság auditorai megvizsgálták a tenderhez kapcsolódó közbeszerzéseket, és azokkal kapcsolatban több szabálytalanságot tártak fel. Maga az internetes írás is utal azonban arra, hogy egy jelentéstervezetről van szó, amelyről a döntés a cikk megjelenésekor még nem volt ismert - tette hozzá Ibolya Tibor.

A főügyész szerint mindezen túl a feljelentés, illetve az annak alapjául szolgáló internetes újságcikk a közbeszerzési szabályok megsértését vagy a piaci verseny korlátozását valószínűsítő konkrét adatot nem tartalmazott, valamint abban a vagyonkezelői kötelezettség megszegésére, és ezzel összefüggésben vagyoni hátrányra utaló, ezáltal bűncselekmény gyanúját alátámasztó információ sem szerepelt.

Nyomozás csak bűncselekmény gyanúja, illetve olyan konkrét adatok alapján indítható, amelyek bűncselekmény gyanúját valószínűsítik - mutatott rá Ibolya Tibor, hozzátéve, ilyen konkrét adatok hiányában a feljelentés elutasításáról kellett dönteni.

(MTI)

Rovatok