Index Vakbarát Hírportál

Jobban kellene védeni az EU-ban a közérdekű bejelentőket

2017. október 25., szerda 08:13 | aznap frissítve

Az Európai Parlamentben plenáris ülésén az október 16-án meggyilkolt Daphne Caruana Galizia családjának jelenlétében emlékeztek meg az újságírónő munkájáról. Antonio Tajani elnök bejelentette, hogy a strasbourgi sajtótájékoztató termet a máltai újságíróról nevezik el.

A gyilkosságot valamennyi európai intézmény vezetője elítélte. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője kedd reggeli sajtótájékoztatóján egyenesen arról beszélt, hogy az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a jogállamiság helyzetét Máltán.

A parlamentben kedd este vitát rendeztek a sajtószabadság európai helyzetéről, valamint a Panama iratok alapján indult vizsgálatok helyzetéről. Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke arról beszélt, a máltai hatóságoknak bizonyítaniuk kell, hogy képesek egy független vizsgálat lefolytatására.

Esteban Gonzales Pons, a néppárt részéről azt mondta, az egész EU szégyene, hogy ez a merénylet megtörténhetett, mi mindannyian kudarcot vallottunk Daphne Caruana Galizia-val szemben. Az európai intézmények képtelenek voltak megvédeni. Giani Pitella, a szociáldemokraták frakcióvezetője az európai politikusok felelősségéről beszélt: a panama iratokkal kapcsolatos vizsgálóbizottság munkájának eredményeket kell felmutatnia, amiknek következményei kell hogy legyenek az adóparadicsomok és a pénzmosási technikák visszaszorítása tekintetében például.

A meggyilkolt máltai újságírónő része volt annak a nemzetközi csapatnak, amelyik nyilvánosságra hozta az adatokat és azok alapján több ügyben újságcikkeket jelentettek meg korrupt üzletemberek és politikusok kapcsolatáról szerte a világon.

Daphne Caruana Galizia egyik cikkében megnevezett egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Bár a vádakat Muscat és felesége is hazugságnak nevezte, Galizia cikkei nyomán a kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon azonban a történtek ellenére a pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Október 22-én több ezren tüntettek Málta fővárosában, Vallettában, hogy igazságot követeljenek az október 16-án meggyilkolt újságírónő ügyében. A vasárnapi megmozduláson szakszervezeti vezetők és politikusok is részt vettek, köztük Marie-Louise Coleiro Preca, a szigetország elnöke is. A Galizia által korrupcióval vádolt Jospeh Muscat kormányfő viszont nem volt jelen.

A közérdekű bejelentők védelméről fogadtak el határozatot

Kedden arról is szavaztak az Európai Parlamentben, hogy a közérdekű bejelentők a nem egységes és nem hatékony tagországi szabályok helyett egységes védelemre szorulnak, mivel közérdekű feladatot látnak el. Ennek érdekében a parlament nem törvényerejű határozata felszólítja az Európai Bizottságot, hogy év végéig tegyen le egy javaslatot a kérdés rendezésére. A határozatban arra is felhívják a tagországok figyelmét, hogy milyen intézkedéseket valósítsanak meg annak érdekében, hogy a közérdekű bejelentők nagyobb biztonságban érezhessék magukat.

Annak ellenére, hogy a közérdekű bejelentők, az olyan ügyeken keresztül, mint a Luxleaks, a Panama iratok vagy a Monsanto iratok a sajtószabadság és a demokratikus párbeszéd fontos támogatói, mégsem élveznek megfelelő fokú törvényi védelmet

– mondta az ügy jelentéstevője, Virgine Roziere, szociáldemokrata képviselő.

Rovatok