Index Vakbarát Hírportál

Az EP készen áll, hogy tárgyaljon a kiküldött munkavállalókról

2017. október 26., csütörtök 09:33

Miután az Európai Parlament zöld utat adott, a parlamenti delegáció készen áll a tárgyalásokra a tagállamokkal a kiküldött munkavállalókra vonatkozó új szabályokról.

Az Európai Parlament jóváhagyta, hogy a foglalkoztatási és szociális ügyekkel foglalkozó bizottsága tárgyalásokat kezdjen a tagállami miniszterekből álló Tanáccsal, miután hétfőn az is kialakította saját álláspontját.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a javasolt változtatások a kiküldött munkavállalóknak nagyobb védelmet, a cégeknek igazságosabb versenyt eredményeznének, ugyanakkor munkahelyeket sodornak veszélybe. Az 1996-os irányelv leginkább a kiküldött munkavállalóknak járó juttatások, a kiküldés ideje, a kollektív szerződések alkalmazása és a kölcsönmunka-szerződéssel foglalkoztatott dolgozók szempontjából változhat.

„Jó irányban mennek a dolgok, de az ördög a részletekben van. Különös figyelmet fordítunk a szállítási szektorra, hogy a munkavállalók védelme és a szolgáltatásnyújtás szabadsága között megfelelő egyensúly jöjjön létre” – mondta Elisabeth Morin-Chartier francia néppárti and Agnes Jongerius holland szocialista témafelelős.

A Parlament és a Tanács várhatóan novemberben kezdik a tárgyalásokat és szeretnének megállapodásra jutni az első olvasatban.

(Európai Parlament)

Rovatok