Index Vakbarát Hírportál

Uniós stratégiát kérnek a szexuális zaklatás ellen

2017. október 26., csütörtök 16:25

Az Európai Parlament ismét arra kérte az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő kötelező erejű jogszabályjavaslatot is magában foglaló átfogó uniós stratégiát, amely megvédi a nőket és lányokat az erőszaktól, ideértve a szexuális zaklatást és nemi erőszakot. Az állásfoglalást szinte egyhangú többséggel szavazták meg a képviselők.

A szexuális zaklatás elleni küzdelem kulcsfontosságú része az alacsony bejelentési arány és a társadalmi megbélyegzés kérdéseinek kezelése, illetve a felvilágosító kampányok indítása is, olvasható a szövegben.



Az állásfoglalást szinte egyhangúlag fogadták el, csak tízen nyomtak nemet. 2014-ben már egyszer megszavaztak egy hasonló dokumentumot.

Az Európai Parlament saját magát is felszólította arra, hogy

A képviselők felszólítják az összes politikust, hogy aktívan lépjenek fel a parlamenteken belüli és azon túli szexuális zaklatás megelőzéséért és leküzdéséért.

Arról, hogy az Európai Parlamentben mi a helyzet a szexuális zaklatással, itt írtunk bővebben.

Minden második nőt zaklattak már az EU-ban

Az EU alapjogi ügynöksége 2014-ben készített a nőkkel szembeni erőszakról tanulmányt. Eszerint a nők egyharmada élt át fizikai vagy szexuális erőszakot felnőtt korukban.

Az EU-ban a nők 55 százalékát zaklatták szexuálisan,

az áldozatok nagyjából harmada szerint az elkövető egy felettes, kolléga vagy ügyfél volt. A képesítést igénylő vagy felsővezetői posztokon lévő nők háromnegyedét, a szolgáltató ágazatban foglalkoztatott nők közül ötből hármat zaklatták szexuálisan. Az EU-ban a (18 és 29 év közötti) fiatal nők ötöde tapasztalt már internetes zaklatást és minden tizedik nő átélt már az új technológiákkal megvalósított zaklatást.

(Európai Parlament)

Rovatok