Index Vakbarát Hírportál

Magyar kezdeményezésre tárgyal az EU a mézről

2017. október 29., vasárnap 14:44

Magyar kezdeményezésre tárgyalnak a mézről, a méhészetek és a méhészek helyzetéről az Európai Unióban - mondta a Fidesz európai parlamenti képviselője, az ágazat helyzetével foglalkozó jelentés előterjesztője vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón.

Erdős Norbert szerint az Európai Parlament szakbizottságai most vitatják meg az előterjesztését. A jelentés várhatóan novemberben kerül majd az agrárbizottság elé, a szavazás a tervek szerint a hónap második felében lesz.

Az EP-képviselő kiemelte: Magyarországnak azért fontos a téma, mert az ország a harmadik legnagyobb méztermelő az unióban. Emellett az EU-ba áramló, többször kétes minőségű kínai méz sok gondot okoz a magyar és más uniós méhészeknek. Az ágazat jelentőségét az is mutatja, hogy a méhek porozzák be a növények 84 százalékát, és a beporzás teszi lehetővé az élelmiszerek 76 százalékának előállítását.

Erdős Norbert rámutatott: az unió méztermelése csak a belső fogyasztás 60 százalékát fedezi. A fennmaradó hányad az import, amelynek a fele Kínából származik.

A 450 ezer tonnás kínai méztermelés ötöde nem nevezhető méznek, mert hamisítvány.

A mézhamisítás sok gondot okoz az EU tagországok méhészeinek, köztük a magyaroknak. A jelentés ezért javasolja a mézimport eddiginél szigorúbb ellenőrzését az EU külső határain. Kezdeményezi a gyantaszűrés megtiltását, mert az lehetővé teszi a mézet szennyező különböző szermaradványok - például antibiotikumok vagy a cukorszirup - „eltüntetését”.

Az ágazat évente mintegy 36 millió euró (mintegy 10-11 milliárd forint) támogatást kap az EU pénzügyi forrásaiból, amit a jelentés szerint a korábbi szintre, azaz 47 millió euróra (mintegy 14-15 milliárd forintra) kellene emelni.

A dokumentum iránti fokozott figyelmet jelzi, hogy az Európai Parlamentben csaknem félszáz módosító indítványt nyújtottak be hozzá az EP-képviselők - hívta fel a figyelmet Erdős Norbert.

(MTI)

Rovatok