Index Vakbarát Hírportál

Brüsszelben továbbra is aggódnak a lengyel jogállamiságért

2017. november 6., hétfő 18:07

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerint nincs előrelépés a Lengyelországgal szemben folyó kötelezettségszegési eljárást illetően, a lengyel igazságügyi reform továbbra is veszélyezteti a jogállamiság helyzetét.

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) a lengyel jogállamiságról folytatott vitáján elmondta, a lengyel kormány eddig nem építette be az Európai Bizottság az igazságügyi szabályozásra és a bíróságok rendszerére vonatkozó ajánlásait. 

Timmermans megismételte: ameddig a lengyel kormány ezeket a javaslatokat nem építi be a törvénymódosítások szövegébe, addig nem lesz előrelépés a kérdésben. Nem időszerű ugyanakkor arról beszélni Timmermans szerint, hogy a Bizottság indítványozza az úgynevezett. hetes cikkelyben foglalt mechanizmust, amelynek eredményeként az Európai Tanács megvonhatná egy tagállamtól a szavazati jogát a jogállamiság értékeinek sérülése miatt.

A Bizottság az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást Lengyelországgal szemben 2017. július 26-án.

A bíróságokról szóló lengyel törvény ellentétes az uniós joggal, diszkriminatív szabályokat tartalmaz a bírák nyugdíjba vonulásáról. Míg a férfiak esetében 65 év a nyugdíjkorhatár, ez a nők esetében csak 60. A nemi alapú megkülönböztetés ellentétes az Európai Unió alapszerződésével, azaz kvázi-alkotmányával.

Az Európai Bizottság szerint a bírói kar függetlenségét ássa alá az a szabály is, amellyel az igazságügyi miniszter saját hatáskörben dönthet egyes bírók kinevezési idejének meghosszabbításáról, ha elérték a nyugdíjkorhatárt. Az uniós intézmény szerint a homályosan megfogalmazott szabályok miatt a miniszternek túlzott befolyása lehet egyes bírákra.

Az Európai Bizottság és a lengyel kormány közötti egyeztetés folyamat szeptember 13-án lépett új szakaszba, amikor a Bizottság közölte, nem elégedettek a lengyel kormány addigi válaszaival, ezért tovább folytatja a kötelezettségszegési eljárást.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán  !

Rovatok