Index Vakbarát Hírportál

Járóka Lívia lehet az Európai Parlament új alelnöke

2017. november 14., kedd 08:02 | hat éve frissítve

Az Eurológus információi szerint, a Fidesz delegációja azt a Járóka Líviát javasolta az Európai Néppárt (EPP) vezetésének az üresen álló alelnöki helyre, aki képviselőként is Pelczné Gáll Ildikót váltotta. Utóbbi szeptember elsejétől az Európai Számvevőszék magyar tagjaként folytatja brüsszeli pályafutását, ezért volt szükség új magyar képviselő kiküldésére.

Arról, hogy hivatalosan is Járóka Lívia az EPP jelöltje, a frakció hétfő délutáni ülésén döntöttek Strasbourgban, ahol a Parlament ülése zajlik csütörtökig. Elvileg előfordulhat, hogy kedd estig parlamenti képviselők aláírásokkal független ellenjelöltet javasoljanak a jelenleg betöltetlen posztra, de ilyesmire eddig nem volt még példa. Az Európai Parlament szokásai alapján a többi frakció, hacsak a jelöltnek nincsenek botrányos foltok a múltjában, nem szokott kifogást emelni az egyes frakciók alelnök-jelöltjeivel szemben, így megválasztásuk a plenáris ülésen már csak pusztán formalitás. Mivel Járóka Lívia személyében egyetlen jelöltje van az EPP-nek, ezért un. támogató szavazás lesz az ügyben szerdán, ami azt jelenti, hogy akár egy szavazattal is megválaszthatják.

Az Európai Parlamentnek 14 alelnöke van. Feladatuk az elnök helyettesítése, amikor az szükséges, így például a plenáris ülések levezetésekor. Az alelnökök tagjai az EP házbizottságának is, amely lefekteti a Parlament működésének szabályait, megállapítja előzetes költségvetését és adminisztratív kérdésekben is dönt.

Járóka Lívia 2004-ben a Fidesz listájáról, a képviselő-testület első roma származású tagjaként került be először az Európai Parlamentbe. Nevéhez fűződik a 2011-es Európai Roma Stratégiáról szóló parlamenti állásfoglalás kidolgozása, amelynek elfogadása a soros magyar uniós elnökség egyik legfontosabb eseménye volt. Járóka Líviát annak ellenére nem jelöltje újra a Fidesz 2014-ben, hogy 2006-ban megkapta az év képviselője díjat az igazságosság és alapvető jogok kategóriában. Járóka akkor visszatért eredeti szakmájához, egyesületével a mélyszegénységben élő cigány és nem cigány gyerekeken segített.

Szeptemberben még nem lehetett tudni, hogy a Fideszes delegáció jelöltje befuthat-e a néppárti frakcióban. Bár a magyar képviselők általában fegyelmezetten szavaznak a frakcióvezetés iránymutatásai alapján, az EPP-nek nem volt felhőtlen viszonya a magyar vezetéssel. A Néppárt áprilisban még közleményben ítélte el a civilek és a CEU elleni törvényt, a szerinte félrevezető nemzeti konzultációt és az „elviselhetetlen” brüsszelezést. Az EPP frakció fele nem szavazott egy magyar kormány elleni eljárást előkészítő baloldali határozat ellen, harmada pedig egyenesen igent mondott rá.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !

(Borítókép:  Járóka Lívia európai parlamenti képviselõ felszólal a Fidesz XXVII. tisztújító kongresszusán a budapesti Hungexpón 2017. november 12-én. - fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok